Deze 15 Arnhemmers kregen vandaag een lintje

ARNHEM – Het is de dag voor Koningsdag en dat betekent traditiegetrouw Lintjesregen. Mensen die zich verdienstelijk hebben gemaakt voor de samenleving worden geëerd met een koninklijke onderscheiding. 15 Arnhemmers kregen vandaag een lintje.

(Door: Patrick Arink)

Dertien Arnhemmers werden benoemd tot lid in de Orde van Oranje Nassau. Twee Arnhemmers werden benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau: Wouter Groothedde en Bert de Jong.

Bert de Jong is waarschijnlijk de bekendste Arnhemmer die vandaag onderscheiden werd. “Want”, aldus burgemeester Marcouch: “Bert is een spin in het web. Hij is een ras-Amsterdammer in Arnhem om wie je niet heen kunt. Altijd benaderbaar, altijd doelgericht en altijd met een flinke dosis humor. Als een alomtegenwoordige Mister Arnhem heeft u Arnhem mooier en trotser gemaakt.”

Ook Wouter Groothedde werd benoemd als Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Groothedde is bekend van Ondernemers Kontakt Arnhem (OKA), waar hij tien jaar als bestuurslid actief was. Daarnaast is Groothedde werkzaam als Directeur Entree en Maatwerk bij Rijn IJssel te Arnhem.

Harrie Hamers is binnen de gemeente Arnhem ook geen onbekende. Hamers werkte tot aan zijn pensioen in 2018 als verkeersdeskundige bij de gemeente Arnhem. Hij zette zich bijvoorbeeld in voor de verbetering van de verkeersveiligheid voor kinderen en jongeren.

Hetty Mahieu-Ansmink
en Gonny Hoogendam werden samen onderscheiden. Hetty en Gonny waren jarenlang de voortrekker van de vele activiteiten op Schaarsbergen die voornamelijk uit de Oranje vereniging voortkomen.

Kam Fung Cheng is al meer dan dertig jaar als vrijwilliger actief binnen de Chinese gemeenschap in Arnhem. Zo heeft zij aan de wieg gestaan van de Chinese Vrouwenvereniging WAI WUN, waar zij samen met anderen evenementen organiseert voor Chinese vrouwen.

Jan Bosman is een gepensioneerde docent bij Aeres VMBO, maar bovenal wordt hij gedecoreerd vanwege zijn vele vrijwilligerswerk. Van bestuurslid van de muziekvereniging tot chauffeur voor Innoforte.

Carin Lourens-Breshamer ontvangt een lintje vanwege haar jarenlange inzet voor het Alzheimer café. Omdat zij zelf gezondheidsklachten heeft, heeft zij afgelopen jaar haar werk voor het Alzheimer café moeten staken.

Jeanette Heerschop-Buijten ontvangt een koninklijke onderscheiding omdat zij al meer dan veertig jaar actief is voor het Rode Kruis.
Burgemeester Marcouch: “voor het Rode Kruis bent u een begrip, niet alleen hier in Arnhem, maar ook ver daarbuiten.”

Anke Tamminga-Donker
is voorgedragen voor een koninklijke onderscheiding door een medevrijwilliger die vindt dat ruim dertig jaar vrijwillige inzet voor tal van organisaties ondanks alle bescheidenheid van Anke op deze manier erkend moet worden.

Eelco Schwirtz is in Arnhem bekend als bestuurslid van VECA en lid van de Raad van Toezicht van Museum Arnhem. Hij ontvangt echter een koninklijke onderscheiding vanwege zijn inzet voor de Arnhemse Stichting Bijzonder Noden, waar hij voorzitter van was.

Jan Mackaay is inmiddels 78 jaar, maar werkt harder dan menig ander, aldus de voordracht. Als vrijwilliger bij de Nederlandse Handbal Vereniging is hij al vanaf 1960 (!) actief.

Bert Schouten
is voorgedragen door mede-bestuurslid Arnhems Fanfare Orkest (AFO). Uit waardering en namens alle ondersteuners voor zijn 40 jaar inzet voor deze ‘muziekwereld in Arnhem’.

Jos Boschma-Hulst is voor velen een verbindende factor en staat klaar voor ieder die steun of hulp kunnen gebruiken. Dat verdient waardering en maakt dat er een aanvraag voor een ‘Lintje’ is beloond.

Astrid Veenhuizen-Ubbing geeft al meer dan 50 jaar les bij zwemvereniging ESCA in Arnhem. Vele honderden kinderen hebben door haar leren zwemmen. Ze heeft dit altijd belangeloos gedaan.