Wandelaars van de klimaatmars op het Willemsplein. (Foto: Marco Loef.)

Klimaatmars Extinction Rebellion van start vanuit Arnhem

/

ARNHEM – Vanaf de Markt in Arnhem is zondagochtend een wandelmars gestart voor het klimaat. De klimaatmars moet over zeven dagen eindigen in Den Haag. Met de mars, die wordt georganiseerd door Extinction Rebellion, wordt de regering opgeroepen om te stoppen met fossiele subsidies.

(Door: Patrick Arink)

De wandelmars vanuit Arnhem eindigt niet toevallig op 27 mei in Den Haag. Die dag vindt, alweer, een blokkade plaats van de A12. Maar onderweg van Arnhem naar Den Haag is het niet de bedoeling dat er blokkades plaatsvinden.

De wandeltocht tussen Den Haag en Arnhem vindt plaats langs wegen die evenwijdig lopen aan de A12. Er wordt van dag tot dag gelopen tussen treinstations. De etappe van vandaag eindigt bij station Ede-Wageningen. Zondagochtend zijn er vanaf de Markt in Arnhem meer dan 200 wandelaars van start gegaan.

Je kunt geringschattend doen over de wandeltocht. Er zijn slechts 200 wandelaars en de wandelaars komen overwegend uit de blanke, linkse elite. Mensen als Mira Ornstein die vanuit een superioriteitsgevoel anderen erop willen wijzen wat ‘goed’ is en wat ‘fout’ is.

Tegelijkertijd is de klimaatmars een signaal van een groeiende roep om maatregelen te nemen tegen klimaatverandering, die het gevolg is van het gebruik van fossiele brandstoffen. De tijd om te handelen is nú.
Om Barack Obama te citeren: “We zijn de eerste generatie die iets merkt van klimaatverandering, en de laatste generatie die er nog iets aan kan doen.”

“De mars is bedoeld als een happening en als een statement”, aldus een Arnhemse vertegenwoordiger van Extinction Rebellion. “We willen de mars gebruiken om onze stem te laten horen. De klimaatcrisis kan geen uitstel meer verdragen. We moeten zo snel mogelijk stoppen met de subsidies op het gebruik van fossiele brandstoffen.”