Marcouch grijpt in: woning binnenstad gesloten na ernstige woonoverlast

ARNHEM – De eigenaar van een woning aan de Looierstraat mag tien dagen lang zijn eigen woning niet in na aanhoudende ernstige woonoverlast. De sluiting komt na wekenlange klachten van omwonenden.

(Door: Patrick Arink)

Volgens bewoners uit de buurt is het een triest verhaal: een man heeft na een scheiding een huis gekocht in de Looierstraat, maar omdat hij de scheiding niet kan verwerken verliest hij zichzelf in drank en drugs. Verslaafden en daklozen vinden een dankbaar onderkomen in het huis van de man.

Het gedrag van de man en zijn bezoekers leidt tot ernstige woonoverlast in de Looierstraat en omgeving. Omdat gesprekken met de wijkagenten niet leiden tot verbetering van de situatie, heeft burgemeester Marcouch besloten om in te grijpen.

De man mag tien dagen lang zijn huis niet in. Zo nodig wordt het verbod verlengd. Ook de verslaafden die in- en uitlopen is de toegang ontzegd. Met hun geluidsoverlast, uitwerpselen, alcohol- en druggerelateerde agressie is het vooral deze groep die zorgt voor overlast in de omgeving.

Het is voor het eerst dat burgemeester Marcouch de route naar het huisverbod versnelt; hij schrapt tussenstappen en kort de periode voor de zienswijze in tot een week.
Marcouch: “De overlast is zo bedreigend en komt dag en nacht zo vaak voor, dat de omwonenden melden dat zij onveilig zijn in hun eigen huis en straat. Onze bewoners kunnen niet meer slapen, slaan op de vlucht en overnachten elders.”

Nu het huisverbod geldt, melden de buren voor het eerst sinds dit voorjaar weer rust. In april kocht de man hier zijn huis en begon de overlast. Hij zette zijn geluidsinstallatie in het raamkozijn en speelde harde muziek. De maanden daarna is de overlast snel geëscaleerd.

De politie en zorginstellingen zijn al maanden bezig om de overlast in te perken. Zo werden agressieve bezoekers al de toegang tot het pand te ontzegd. Ook waren er aanhoudingen voor huisvredebreuk. Deze acties leidden ertoe dat de woningeigenaar met de overlastgevers uitweek naar een hotelkamer. Dat werd ontdekt toen het hotel hen meteen daarop wegens slecht gedrag buiten zette.

Voor burgemeester Marcouch was de maat vervolgens vol en werd besloten tot tijdelijke sluiting van de woning.

“Melden helpt!”

“Melden helpt”, aldus burgemeester Marcouch. Bewoners die woonoverlast ervaren, kunnen dit doorgeven bij de gemeente via 0800-1809, bij de politie via 0900 – 8844 en bij Meld Misdaad Anoniem via 0800 – 7000 of www.meldmisdaadanoniem.nl. De coördinatoren voor overlast en zorg: Ozo@rijnstad.nl.