Gezelligheid op het terras bij café Kroon.

Marcouch: “Ik zal handhaven!”

/

ARNHEM – De gemeente Arnhem gaat de coronapas actief handhaven. Ondernemers die de regels overtreden, zullen hoogstwaarschijnlijk niet meteen een boete krijgen. Pas bij herhaalde overtreding worden er boetes uitgeschreven.

Vanaf morgen is het verplicht: toegang tot een evenement, horeca, discotheek, of bioscoop is alleen mogelijk op vertoon van een coronapas. Door middel van een QR-code die je via de CoronaCheck-app kan opvragen, is het mogelijk een negatieve test, vaccinatie- of herstelbewijs te tonen.

Nadat verschillende burgemeesters eerder lieten weten dat zij niet de mankracht hebben om de coronapas te handhaven, is na overleg tussen het ministerie van Justitie en Veiligheid en de voorzitters van het Veiligheidsberaad besloten dat er actief gehandhaafd wordt.

Burgemeester Marcouch kondigt aan dat hij actief zal handhaven: “Het virus is immers nog niet weg, het risico op besmettingen en te grote druk op de zorg is nog altijd aanwezig. We zullen er op toezien dat de maatregelen worden nageleefd. Als we constateren dat dit niet gebeurt, zullen we daar tegen optreden.”

Marcouch hoopt dat het daar niet van hoeft te komen.
“We hebben het afgelopen jaar heel erg goed met onze ondernemers, horeca en culturele instellingen samen gewerkt. We hebben er nu ook alle vertrouwen in dat ze allemaal hun verantwoordelijkheid voor de gezondheid van hun gasten zullen nemen. De nieuwe maatregelen zijn een kans om de horeca verder te openen en open te houden.”

Horeca

Veel sectoren die de coronapas moeten controleren, laten weten bijzonder ongelukkig te zijn met het beleid. Volgens Koninklijke Horeca Nederland wordt de branche nu al geconfronteerd met annuleringen.

“Financiële steun is volgens het kabinet niet meer nodig omdat iedereen weer vrij kan ondernemen, maar ondertussen zijn de annuleringen door de QR-code enorm: van bruiloften en partijen tot lunches en diners”, zegt KHN-directeur Dirk Beljaarts tegen De Telegraaf.

Volgens het demissionaire kabinet is de coronapas de beste manier om verantwoord afscheid te kunnen nemen van de coronabeperkingen. Doordat bezoekers voortaan gevaccineerd, getest of hersteld zijn bij binnenkomst, wordt de kans op grootschalige verspreiding van het coronavirus aanzienlijk kleiner geacht. Daardoor kan de 1,5-meterregel komen te vervallen.