Uitbreiding Stadstheater van de baan

/

ARNHEM – De plannen voor uitbreiding en vernieuwing van het Stadstheater kunnen de prullenbak in. Wethouder Cathelijne Bouwkamp (GroenLinks) laat de gemeenteraad weten dat de kosten van de verbouwing oplopen tot meer dan 100 miljoen euro.

(Door: Patrick Arink)

De gemeenteraad ging vorig jaar akkoord met de plannen voor vernieuwing van het Stadstheater. Wel stelde de gemeenteraad twee voorwaarden: de totale kosten van 83 miljoen euro zouden met tien miljoen euro omlaag moeten en uitkomen op maximaal 73 miljoen euro.

Daarnaast zou de provincie Gelderland 10 miljoen euro moeten meebetalen om de vernieuwing van het Stadstheater mogelijk te maken.

De Arnhemsche Courant meldde vorige week al dat de verbouwing op losse schroeven stond. Bronnen binnen het stadhuis meldden dat de verbouwing van het Stadstheater 20 miljoen euro duurder uit zou pakken dan gepland. De brief van wethouder Bouwkamp aan de gemeenteraad bevestigt dit bericht.

Hoewel in de raadsbrief niet staat vermeld waardoor de kosten zo ver oplopen, heeft het er alle schijn van dat dit veroorzaakt wordt door de prijsstijging van bouwmaterialen. Materialen als staal, hout en isolatie zijn meer dan 30 procent duurder dan een jaar geleden.

De Arnhemsche Courant meldde vorige week eveneens dat de provincie Gelderland niet van plan is om 10 miljoen euro bij te dragen aan vernieuwing van het Stadstheater. Ook dat wordt in de brief van de wethouder bevestigd.

“Er is overleg geweest met de provincie en daaruit is gebleken dat een provinciale bijdrage fors lager zal zijn dan 9 – 11 miljoen”, schrijft Bouwkamp aan de gemeenteraad.

Gerhard Bos, fractievoorzitter van het CDA in Provinciale Staten, had eerder al laten weten dat er geen sprake van was dat de provincie Gelderland 10 miljoen euro zou bijdragen aan de “grote woeste plannen” van de gemeente Arnhem.

Wat nu?

De vraag die zich nu automatisch aandient is: wat nu? Door de huidige staat van onderhoud van het Stadstheater is verder uitstel eigenlijk niet mogelijk. Er moet snel iets gebeuren.

Wethouder bouwkamp: “Gezien bovenstaande acht het college het noodzakelijk om samen met de cultuurpartners een aangepast voorstel te maken en aan u voor te leggen, waarbij de inhoudelijke ambities aansluiten bij de eerder vastgestelde financiële kaders. Het is ons streven dit in november dit jaar aan u voor te leggen.”