Minister De Jonge: “Alle vertrouwen dat Arnhem de dialoog met bewoners Schaapsdrift aangaat”

/

ARNHEM – Minister Hugo de Jonge (Wonen) heeft geen enkel bezwaar tegen het opleggen van de Wvg op de Schaapsdrift door de gemeente Arnhem. Minister de Jonge antwoordt dit op vragen van de SP in de Tweede Kamer.

“De Wet Voorkeursrecht Gemeenten (Wvg) is een van de instrumenten die de overheid kan inzetten om ruimtelijke doelen, waaronder wijkvernieuwing, te verwezenlijken”, aldus De Jonge.

(Door: Patrick Arink)

Begin vorige maand besloot een krappe meerderheid van de gemeenteraad om de Wvg op te leggen op de Schaapsdrift. De Schaapsdrift is een buurt ten noorden van station Presikhaaf. Een deel van de buurt bestaat uit een verouderd bedrijventerrein, een ander deel van de buurt bestaat uit 150 woningen.

De gemeente wil de gehele Schaapsdrift opnieuw ontwikkelen met woningbouw en kantoorruimte. Om dat mogelijk te maken is de Wvg opgelegd op de buurt. Dit betekent dat bewoners hun huis voortaan alleen nog aan de gemeente Arnhem mogen verkopen. Bewoners van de Schaapsdrift zijn bang dat de gemeente de hele buurt wil slopen en dat onteigening van hun huis na het opleggen van de Wvg de volgende stap is.
Wethouder Bouwkamp (GroenLinks) heeft in de gemeenteraad aangegeven dat zij onteigening inderdaad niet uitsluit.

De plannen van de gemeente leiden tot grote onrust bij bewoners. Tweede Kamerlid Sandra Beckerman van de SP heeft naar aanleiding daarvan vragen gesteld aan minister Hugo de Jonge van Wonen.

In zijn beantwoording (pdf) kiest minister De Jonge niet verrassend de kant van de gemeente Arnhem. Wel heeft De Jonge begrip voor de onrust in de wijk.

“Bewoners vrezen voor grootschalige sloop. In beginsel is er geen rechtstreeks verband tussen het vestigen van een voorkeursrecht en sloop. Niettemin snap ik dat bewoners ongerust zijn door het besluit van de gemeente”, aldus De Jonge.
Maar, voegt hij er aan toe: “Het vestigen van een voorkeursrecht heeft geen rechtstreekse gevolgen voor bewoners van een wijk.”

De Jonge herhaalt verder de woorden die ook wethouder Bouwkamp al meermalen heeft uitgesproken:
“Of en in hoeverre van sloop sprake zal zijn is onder de Wvg afhankelijk van de vormgeving van het ruimtelijk plan. Een dergelijk plan is er nu niet.”

Geen plan

Bij de oppositie in de gemeenteraad en bij bewoners van de Schaapsdrift heerst argwaan over de bewering dat er geen plan zou zijn. Ook SP-kamerlid Sandra Becherman zet daar vraagtekens bij. Maar volgens minister De Jonge is het niet meer dan logisch.

“Het voorkeursrecht gaat logische wijs voor op het ontwikkelen van verschillende planalternatieven om speculatie te voorkomen. De Wvg is ingevoerd om speculatie te voorkomen. Het past daarbij niet eerst de plannen openbaar te maken en dan pas een Wvg te vestigen. De kans dat speculatie met woningen of gronden dan al heeft plaats gehad is groot en de Wvg verliest dan zijn waarde.”

Volgens wethouder Bouwkamp ligt er alleen het Ontwikkelperspectief Spoorzone Arnhem Oost en zijn er verder geen plannen waarin de Schaapsdrift wordt genoemd. In het Ontwikkelperspectief wordt alleen in grote lijnen geschetst wat de gemeente wil in dit gebied. Met betrekking tot de Schaapsdrift wordt in het Ontwikkelperspectief alleen het bedrijvendeel van de Schaapsdrift ontwikkeld.

“Wanneer we alleen het bedrijvendeel ontwikkelen, kunnen we tot 500 woningen en bedrijfsruimte creëren”, aldus wethouder Bouwkamp afgelopen maand in de gemeenteraad. “Wanneer we ook het woondeel ontwikkelen, is er sprake van een ruime verdubbeling.”

Uit die woorden van de wethouder blijkt dat er dus wel degelijk iets meer is dan alleen het Ontwikkelperspectief. Zeker ook omdat Cathelijne Bouwkamp niet bekend staat als een wethouder die zaken op een bierviltje uitrekent.

Dialoog

Hoe dan ook: voor de komende tijd is het aan de gemeente Arnhem om samen met bewoners plannen te maken, antwoordt Hugo de Jonge op de vraag hoe het verder moet.
“Ik heb er alle vertrouwen in dat het gemeentebestuur de dialoog met de bewoners aangaat.”

De gemeente Arnhem heeft inwoners van de Schaapsdrift eerder deze maand via een nieuwsbrief opgeroepen om samen met de gemeente te participeren in de volgende fase van de planvorming.
“We weten dat er vragen zijn over de eventuele sloop en dat begrijpen we”, schrijft wethouder Bouwkamp aan de bewoners. “Daarom willen we zo snel mogelijk duidelijkheid bieden. De plannen maken we samen met de huidige en de toekomstige bewoners.”

Veel bewoners zien participatie echter niet zitten.
“De Wvg op mijn huis en dan willen praten over participatie is onverenigbaar. Deze boodschap heeft de buurt al eerder afgegeven”, aldus Schaapsdriftbewoner Christian Smits. “Als buurt zijn we vastberaden en strijdbaar.”

Inmiddels heeft een groot aantal bewoners officieel bezwaar aangetekend tegen het besluit van de gemeente om de Wvg op te leggen op de buurt.