Mogelijk supporters bij bekerfinale Ajax-Vitesse

/

ARNHEM – Zeker is er nog niets, maar uitgesloten is het ook niet. Het kan zijn dat er publiek aanwezig mag zijn bij de bekerfinale tussen Vitesse en Ajax. De wedstrijd wordt op 18 april gespeeld in de Kuip.

Hoewel de huidige coronamaatregelen verlengd zijn tot en met 20 april, houdt minister Hugo de Jonge de mogelijkheid open dat er supporters aanwezig kunnen zijn bij de bekerfinale.

“Ik wil daar niet op vooruitlopen, maar het zou kunnen. Ik kan nu niet zeggen hoeveel dat er exact kunnen zijn”, aldus De Jonge tijdens de persconferentie op dinsdagavond.

Fieldlabs

Volgens De Jonge wordt na de reeks Fieldlab-experimenten van de afgelopen weken, onder meer bij twee voetbalwedstrijden, gekeken naar evenementen waarbij met toegangstesten toch al meer mogelijk is dan nu.

De Jonge: “De experimenten zijn behoorlijk geslaagd. Een testconsortium stapt momenteel honderd teststraten uit de grond. Daarin kunnen vanaf april dagelijks 100.000 tests worden gedaan. We maken nu een kalender van dingen die mogelijk in april kunnen, waarbij we lessen trekken uit de Fieldlabs van de afgelopen tijd. Er zal niet iedere dag een dancefestival zijn, maar we proberen wel om per april enkele kleinere dingen mogelijk te maken.”

Met het huidige pakket aan maatregelen zijn geen toeschouwers toegestaan bij sportwedstrijden. Eerder werd al voorgesteld om de bekerfinale te verplaatsen naar een moment later in het jaar, wanneer fans wel zijn toegestaan, maar voor de KNVB is dat geen optie.

Tweede keer in de finale

Vitesse staat voor de tweede keer in de finale voor de KNVB-beker. In 2017 won Vitesse voor het eerst in haar bestaan een grote prijs met het winnen van de KNVB-beker. In de finale werd AZ met 2-0 verslagen door twee doelpunten van Ricky van Wolfswinkel.

Vier jaar later maakt Vitesse wederom kans om de beker te winnen. Vitesse strijdt dit jaar mee op twee fronten. Het halen van de Champions League behoort tien wedstrijden voor het einde van de competitie nog altijd tot de mogelijkheden en Vitesse staat dus alweer in de finale van de KNVB-beker.

Vitesse won in de beker dit jaar van Willem II, ADO Den Haag, Excelsior en VVV Venlo. Op zondag 18 april moet alleen nog van Ajax gewonnen te worden om de KNVB-beker voor de tweede keer te winnen.

Vorig jaar kon de bekerfinale tussen Feyenoord en FC Utrecht niet doorgaan als gevolg van de coronacrisis. Het bekertoernooi werd zonder winnaar afgesloten.