Nieuwe McDonalds komt niet op de Posbank, maar aan een drukke doorgaande weg

RHEDEN – Het is een petitie die afgelopen tijd veel wordt gedeeld op social media: Geen McDonalds op de Veluwezoom. De petitie wordt begeleid met een sfeervolle heidefoto van de Posbank. Het probleem is: zowel de foto als de tekst zijn misleidend.

(Door: Patrick Arink)

De geplande MacDonalds komt namelijk niet op de Veluwezoom, midden op de hei, maar gewoon aan een drukke doorgaande weg op een plek waar de afgelopen vijftig jaar ook al een horecagelegenheid zat. De nieuwe vestiging komt op de plaats van Chinees restaurant China Palace aan de Arnhemsestraatweg in Rheden.

McDonald’s heeft een omgevingsvergunning ingediend waaruit blijkt dat de fastfoodketen het huidige restaurant wil slopen en vervangen door nieuwbouw, inclusief een McDrive.

Het afgeven van die vergunning zal geen enkel probleem vormen. Omdat het gaat om een zogeheten ‘gebonden aanvraag’, heeft de gemeente Rheden alleen een toetsende rol. Voldoet het plan aan de vastgestelde wettelijke criteria? Dat is het geval. Er komt een restaurant op de plek van een restaurant. Dan mag de vergunning niet geweigerd worden.

Een petitie van stichting Toeristisch Platform Zuid Oost Veluwezoom probeert de komst van McDonalds tegen te houden. Bij het Toeristisch Platform Zuid Oost Veluwezoom zijn 70 ondernemers aangesloten, waaronder veel horeca-ondernemers. Het postadres van de stichting is niet toevallig het adres van Brasserie Veluwezoom.

Misleidend

De petitie is in woord en beeld misleidend.
“Toename van gemotoriseerd verkeer leidt tot verjaging van het rondlopende wild”, wordt bijvoorbeeld gesteld.
De realiteit is dat het restaurant komt aan een provinciale weg waar sowieso al veel auto’s rijden en waar wild uit de buurt blijft.

“De uitstraling van onze leefomgeving wordt geheel anders”, wordt daarna gesteld. Dat kun je je afvragen. Waar een Chinees restaurant staat, komt een Amerikaans restaurant. Dat daardoor de uitstraling van de leefomgeving verandert is iets waar je een groot vraagteken bij kunt plaatsen.

“Problemen met verkeersveiligheid op een druk punt waar met name heel veel schoolgaande kinderen fietsen” wordt ook als argument gegeven.
Verkeersveiligheid is bij de huidige Chinees nooit een punt geweest. Waarom zou dat straks wel het geval zijn?

“Zwerfafval zal een gigantische toename kennen in een toch al kwetsbaar natuurgebied.”
Punt 1 komt de McDonalds niet in een natuurgebied. Punt 2 hebben we te maken met een restaurant waar mensen of binnen eten, of eten in hun auto meenemen. Zwerfafval lijkt daarom geen rol van betekenis te spelen, net zoals dat ook niet zo was in de jaren dat mensen Chinees afhaalden.

“De horeca van Rheden en Velp is divers en van prima kwaliteit”, wordt als laatste argument gegeven. “Laten we zorgen dat deze horeca bestaansrecht behoudt.”
En daar komt de aap uit de mouw. De bestaande horeca-ondernemers zijn bang voor concurrentie. Als je niet tegen concurrentie kunt, moet je geen ondernemer worden.

De misleidende petitie is inmiddels ruim 5.800 keer ondertekend.