Nog altijd onduidelijkheid over terugkeer Feestaardvarken

/

ARNHEM – In oktober vorig jaar leek het nog een uitgemaakte zaak: het Feestaardvarken keert terug, en krijgt een nieuw onderkomen in Park Sonsbeek. We zijn inmiddels tien maanden verder en het Feestaardvarken is nog steeds ‘in winterslaap’.

(Door: Patrick Arink)

Na een lange zoektocht maakte de gemeente Arnhem eind vorig jaar bekend dat er een nieuwe plek voor het Feestaardvarken gevonden was. Het 15 meter lange beeld van kunstenaar Florentijn Hofman zou een plekje krijgen tussen de Molenplaats en het Watermuseum aan de rand van Sonsbeek.

Het Feestaardvarken werd in juni 2021 ontmanteld van zijn oude plek in het Bartokpark tegenover Rozet. Door intensief gebruik moest het beeld hersteld worden. Bovendien zijn er bouwplannen op de plaats waar het Feestaardvarken sinds 2013 lag.

Na een zoektocht van ruim een jaar werd Sonsbeek aangewezen als nieuwe plek waar het Feestaardvarken zou komen te liggen. Al snel regende het bezwaren. Binnen een week na de bekendmaking dat het beeld aan de Zypendaalseweg zou komen te liggen, lag er een brief bij de gemeente van de vereniging Vrienden van Sonsbeek.

De Vrienden van Sonsbeek wijst erop dat het park een Rijksmonument is met grote historische waarde. Volgens de vereniging is het beleid dat er alleen nieuwe kunstwerken geplaatst worden, wanneer er een ander kunstwerk verdwijnt.

Tegenover de Gelderlander zette een groep deskundigen dit voorjaar eveneens vraagtekens bij de verplaatsing van het Feestaardvarken naar Sonsbeek. Zij wijzen onder meer op juridische obstakels.

Wijkkrant

Ondertussen voert de vereniging Vrienden van Sonsbeek via de wijkkrant van de Burgemeesterswijk de druk op. Dat leidt weer tot irritatie bij andere bewoners van de Burgemeesterswijk. Volgens hen zijn alleen een paar bewoners aan de Zypendaalseweg tegen de komst van het Feestaardvarken. En dan niet omdat het park een Rijksmonument is, maar omdat omwonenden bang zijn voor overlast van spelende kinderen.

In het laatste nummer van de wijkkrant betoogt Paul Wijtvliet, zelf bewoner van één van de weinige huizen in het park, dat het Feestaardvarken wat hem betreft meer dan welkom is in Sonsbeek.

“Eindelijk wordt er iets gemaakt waar kinderen kunnen spelen en dan wordt er commentaar op gegeven”, aldus Wijtvliet. “Uitgangspunt is dat het Sonsbeekpark voor ons allemaal is.”

Volgens Paul Wijtvliet wordt het park verrijkt wanneer het Feestaardvarken geplaatst in Sonsbeek wordt. Kritiek is er volgens hem alleen van individuen.
“De Vrienden van Sonsbeek mag geen belangenvereniging van de bewoners van de Zijpendaalseweg zijn.”

De gemeente Arnhem lijkt ondertussen met de kwestie in haar maag te zitten. Volgens een woordvoerder van de gemeente wordt Sonsbeekpark als locatie nog steeds “onderzocht”.
“Het park is allereerst een natuurpark en moet op die manier ook bezien zworden. Dat betekent dat de gemeente nu bodem- en wateronderzoek doet om te kijken of het logisch is om het kunstwerk hier te plaatsen.”

Pas wanneer het onderzoek is afgerond, worden er door de gemeente vervolgstappen gezet.
“Dan gaan we uiteraard ook met omwonenden in gesprek.”