O, zit dat zo! Dankzij Roald Dahl kent de hele wereld Arnhemse Meisjes

/

ARNHEM – De koekjes die bij Arnhem horen, zijn Arnhemse Meisjes. Eeuwenlang waren de koekjes een lokale specialiteit. Inmiddels kent de hele wereld het recept om Arnhemse Meisjes te bakken. Dat is de schuld van Roald Dahl!

(Door: Patrick Arink)

Roald Dahl was in 1990 op bezoek in Arnhem om boeken te signeren in de kinderboekenwinkel in de Weverstraat. Het bezoek aan de kinderboekenwinkel heeft een onuitwisbare indruk achtergelaten bij de Britse schrijver. Dankzij de Arnhemse Meisjes.

Tijdens het signeren, kreeg hij een kop koffie met een koekje. Roald Dahl hield enorm van koekjes.

“Het koekje was plat en dun en ovaal en er waren suikerkristallen in ingebed”, schreef Roald Dahl later. “Ik nam een ​​klein hapje. Ik nam nog een hapje. Ik genoot er langzaam van. Ik nam een ​​grote hap en kauwde erop. De smaak en textuur waren ongelooflijk. Dit, zei ik tegen mezelf, is het beste koekje dat ik ooit in mijn leven heb gegeten.”

Nadat Roald Dahl klaar was met signeren, vroeg hij aan de eigenaar van de kinderboekenwinkel waar hij in godsnaam die koekjes vandaan had. De boekhandelaar gaf Roald Dahl het adres van bakkerij Hagedoorn, een paar straten verderop. Bakkerij Hagedoon kon je in die tijd zien als de officiële bakker van Arnhemse Meisjes.

Roald Dahl ging langs en vroeg aan de bakker of hij alsjeblieft het recept van de Lekkerste Koekjes Ter Wereld mocht hebben.

De bakker legde uit dat dat helaas niet zou gaan. Het recept voor Arnhemse Meisjes was geheim en dat kon hij niet zomaar geven aan de eerste de beste Engelsman die zijn winkel in kwam.

“Maar ik ben niet de eerste de beste”, zei Roald Dahl. “Ik ben Roald Dahl!”

De bakker voelde zich vereerd dat de beroemde Britse schrijver interesse had in zijn koekjes, dus je raadt het al: de bakker ging overstag en schreef het recept voor Arnhemse Meisjes op een briefje. Want wat voor kwaad kon het nou hebben om het recept te delen met een kinderboekenschrijver?

Daar kwam bakker Hagedoorn al snel achter. Wat de bakker niet wist, was dat Roald Dahl op dat moment werkte aan ‘Roald Dahl’s Cookbook’ waarin hij zijn favoriete recepten opschreef. Ook het recept voor Arnhemse Meisjes werd in dit kookboek opgenomen.

Sindsdien kent de hele wereld het recept om Arnhemse Meisjes te bakken.

Je vindt het recept hier, of hier, of hier, of hier, of hier, of hier, of hier en nog op 1001 andere plekken.