(Foto: Ditisarnhem.nl.)

O, zit dat zo! De Jansbeek stroomt niet meer, en dit is waarom!

/

ARNHEM – Het is je misschien al opgevallen. Normaal gesproken stroomt er 30 liter per seconde door de Jansbeek. Maar nu niet. Het water in de Jansbeek staat stil. Hoe dan? En waarom?

(Door: Patrick Arink)

De Jansbeek stroomt feitelijk al sinds het ontstaan van Arnhem dwars door de stad. Arnhem ontstond aan de Jansbeek. De Rijn is pas eeuwen later verlegd zodat de stad aan de rivier kwam te liggen, maar eigenlijk is Arnhem helemaal geen Rijnstad. Arnhem is Jansbeekstad.

De loop van de Jansbeek is in de loop der tijden regelmatig verlegd. Tegenwoordig maakt de Jansbeek in de Beekstraat bij het politiebureau een haakse hoek naar rechts en stroomt via het Kleine Oord door de Nieuwstraat.

In de middeleeuwen liep de Jansbeek tot voorbij de Walburgiskerk. Daarna pas ging de Jansbeek naar rechts. Via de Weerdjes stroomde de beek tot aan de Rijnpoort door de stad om uiteindelijk pas bij de schipbrug in de Rijn uit te monden.

De Jansbeek stroomt sinds 2017 weer prominent bovengronds door de stad. Plannen voor het weer naar boven halen van de beek waren er al tientallen jaren, maar pas nadat de haven uit de Rijnboogplannen geschrapt werd, werd er serieus werk gemaakt van het naar boven halen van de beek.

We dwalen af.

Het water in de Jansbeek stroomt niet, omdat aan de Rijnkade gewerkt wordt aan een nieuwe kade. De waterpomp die het beekwater oppompt uit de Lauwersgracht naar de Beekstraat, is om die reden uitgezet.