Opknappen en vergroenen Blauwe Golven van start

/

ARNHEM – Als het aan het vorige stadsbestuur gelegen had, waren de Blauwe Golven allang gesloopt en vervangen door wat gras en een paar bomen. Nadat de gemeenteraad daar een stokje voor stak, werd gezocht naar een compromis. Wethouder Van der Zee (VVD) gaf vandaag het startsein om de Blauwe Golven te vergroenen en het monument te renoveren.

Het scheelde vier jaar geleden maar een paar stemmen in de gemeenteraad. Toenmalig wethouder Elfrink (SP) was er vast van overtuigd dat hij zijn plannen om de “grauwe golven” te slopen erdoor kon drukken. Maar tot zijn verrassing haalde zijn voorstel geen meerderheid. Twee kleine partijen in de gemeenteraad trokken op het laatste moment hun steun aan het plan in. En dus werd door de gemeenteraad besloten dat de Blauwe Golven behouden zouden blijven.

Elfrink liet het er verder bij zitten, maar na de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 sprak de nieuwe wethouder Roeland van der Zee met voor- en tegenstanders. Naar oud Hollands gebruik rolde er een compromis uit de bus waarmee de meeste Arnhemmers kunnen leven.

Een deel van de verharding bij en op de Blauwe Golven wordt verwijderd om plaats te maken voor bomen en meer groen. De Blauwe Golven zelf worden opgeknapt en in oude luister hersteld. Zo gaat ook de fontein op het plein weer spuiten.

Met de sloop van enkele muren en het planten van twee bomen gaf Van der Zee vandaag het startsein van de operatie. De wethouder nam zelf plaats in een graafmachine om een muurtje te slopen. Samen met Marian van Hooij van Platform Binnenstad Arnhem plantte hij twee bomen. En passant werd een derde boom, die in de weg staat bij de renovatie, verplaatst.

Vooral aan de rand van de Blauwe Golven wordt veel verharding weggehaald. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om asfalt dat niet meer gebruikt wordt nu de afslag richting Weerdjesstraat is aangepast. Maar ook de lage muurtjes rond het plein verdwijnen. Ze hoorden oorspronkelijk ook niet bij de Blauwe Golven, maar zijn later toegevoegd.

De Blauwe Golven worden compleet vernieuwd met nieuwe stenen in een aangepast blauw-wit patroon. De blauwe banen worden breder en de witte smaller. De Blauwe Golven blijft bestemd waar het oorspronkelijk ook voor bedoeld is: op de Blauwe Golven komen 290 parkeervakken.

De parkeervakken worden ten opzichte van de huidige situatie subtieler gemarkeerd. Zo passen er steeds twee auto’s naast elkaar op een blauwe baan en één auto op een witte.

Van der Zee is tevreden.
“Er lag al een mooi ontwerp, goed dat we daar nu mee van start kunnen. De binnenstad krijgt zo weer een extra impuls. Je kunt straks je elektrische auto opladen op de Blauwe Golven. De fontein wordt gerenoveerd en energiezuiniger gemaakt. En rondom de golven komt meer groen en worden extra bomen geplaatst. We behouden een mooi stuk historisch erfgoed voor de stad. Dit wordt een prachtig gebied waar we als stad trots op mogen zijn.”

De Blauwe Golven – een ontwerp van Peter Struycken – werden in 1977 aangelegd als parkeerplaats. Het is het grootste kunstwerk in de openbare ruimte in Nederland. Het oppervlak is zo’n 25.000 vierkante meter, bijna vier voetbalvelden. De Blauwe Golven verwijzen naar de Oude Haven, die ooit op deze plek lag.
Peter Struycken geeft zijn goedkeuring aan het nieuwe ontwerp.