De gemeenteraadsverkiezingen zijn pas op 16 maart. Maar nu al zijn veel partijen in Arnhem druk campagne aan het voeren, zoals hier DENK.

Kandidatenlijsten gemeenteraadsverkiezingen ingeleverd

//

ARNHEM – Voor veel kiezers zijn de gemeenteraadsverkiezingen nog ver weg. Maar voor de politieke partijen in Arnhem was het gisteren een spannende dag. Gisteren moesten alle kandidatenlijsten ingeleverd worden bij Bureau Verkiezingen van de gemeente Arnhem.

Bij de gemeente worden vandaag en morgen de ingeleverde documenten nagekeken. Eventuele tekortkomingen of fouten kunnen door de partijen woensdag en donderdag hersteld worden. Vrijdag wordt tijdens een openbare zitting door burgemeester Marcouch bekend gemaakt welke partijen er bij de gemeenteraadsverkiezingen in Arnhem op het stembiljet staan.

Naast de twaalf partijen die nu in de Arnhemse gemeenteraad zitten, zullen ook een aantal nieuwe partijen meedoen op 16 maart. Volt en Forum doen voor het eerst mee.
Volt doet in totaal in tien gemeenten in Nederland mee bij de gemeenteraadsverkiezingen. Forum wil in 20 gemeenten op het stembiljet staan.

Ook Bij1 en de Piratenpartij waren van plan met een lijst te komen in Arnhem. Nadat eerder Bij1 al liet weten dat zij afziet van deelname in Arnhem, liet gisteren ook de Piratenpartij weten dat zij de gemeenteraadsverkiezingen laat lopen.

“De vele nieuwe partijen en een gebrek aan geschikte kandidaten zijn hiervoor de aanleiding”, liet de partij weten in een verklaring op Twitter.
“Wij zijn nog niet voldoende bekend en professioneel om met succes een zetel te bemachtigen”, voegde de Piratenpartij daar aan toe.

De lijst met deelnemende partijen in Arnhem bevat hoogstwaarschijnlijk ook twee partijen die in 2018 wel meededen, maar geen zetel haalden.
De extreem-rechtse Nederlandse Volksunie (NVU) van lijsttrekker Constant Kusters wil ook dit keer meedoen in Arnhem. De partij haalde in 2018 338 stemmen in Arnhem.

Ook Arnhem1 wil dit jaar meedoen met de gemeenteraadsverkiezingen in maart. Arnhem1 is een lokale partij die vier jaar geleden is afgesplitst van de SP in Arnhem. Arnhem1 deed in 2018 voor het eerst mee en haalde toen 530 stemmen.

Of er nog meer partijen meedoen bij de gemeenteraadsverkiezingen in Arnhem is op dit moment nog niet bekend. Dat wordt komende vrijdag door burgemeester Marcouch bekend gemaakt. Dan wordt ook bepaald wat de lijstvolgorde is van de nieuwe partijen die meedoen.

Gemeenteraadsverkiezingen Arnhem
Al het nieuws over de gemeenteraadsverkiezingen in Arnhem vind je op deze pagina.