Oppositie niet blij met ’50 tinten groen-akkoord’

/

ARNHEM – Het was een feestelijke avond met een vleugje weemoed. In een volle raadszaal werd gisteravond het nieuwe college van B&W geïnstalleerd. Ook werd afscheid genomen van vier vertrekkende wethouders. Het debat over het coalitieakkoord verliep volgens de lijnen der verwachting: enthousiasm123456e bij de coalitiepartijen, kritiek bij de oppositie.

(Door: Patrick Arink)

De avond begon met hartelijke woorden van burgemeester Marcouch aan de vier vertrekkende wethouders: Ronald Paping, Jan van Dellen, Roeland van der Zee en Martien Louwers keren niet terug in het nieuwe college.

Voor de vertrekkende wethouders zal het even wennen zijn.
“Ik kan me bijna geen leven voorstellen zonder politiek”, bekende bijvoorbeeld Martien Louwers. Louwers was twaalf jaar raadslid en vier jaar wethouder voor de PvdA.

De toon van de avond werd gezet door Roeland van der Zee. In zijn afscheidstoespraak aan de raad stond hij stil bij het “knetterlinkse feestje” dat de avond in zijn ogen was.
“De Arnhemse boomklevers, bankplakkers en vegan burgers wens ik veel geluk. De Arnhemse ondernemers, hardwerkende middenklasse en bezoekers van de stad wens ik veel sterkte.”

Radicaal vergroenen

Vanuit de oppositiepartijen is er maar weinig enthousiasme voor het coalitieakkoord dat GroenLinks, D66, Arnhem Centraal, PvdD, PvdA en Volt met elkaar gesloten hebben. Het contrast met de coalitiepartijen kan haast niet groter zijn.

Mark Coenders (GroenLinks): “We hebben een progressief, groen, links en duurzaam coalitieakkoord. We gaan de stad radicaal vergroenen. Samen met de stad moeten we de ambities waarmaken.”

De groene ambities worden voor een groot deel ook gedeeld door de oppositiepartijen. Toch kon DENK het niet laten om het coalitieakkoord met een knipoog te bestempelen als ’50 tinten groen-akkoord’.

De oppositie had stevige kritiek. De ambities van de nieuwe coalitie komen namelijk met een prijskaartje, en dat prijskaartje wordt voor een deel betaald door de inwoners van Arnhem. De ozb gaat jaarlijks met vijf procent omhoog, de afvalstoffenheffing stijgt en ook parkeren wordt duurder.

“Is het in een tijd dat de vaste lasten van de Arnhemmers de pan uit rijzen verantwoord om zo rigoureus de lasten te verzwaren”, vroeg Steffenie Pape van de VVD zich af.

“Waren we na vier jaar VVD-beleid net weer een beetje op een normaal lastenniveau terecht gekomen, gaan we dat de komende vier jaar weer helemaal scheef trekken. En als blijkt dat er te weinig geld is voor de zogenaamde ambities van het nieuwe college, dan kan er rustig nog een schepje bovenop.”

Ondanks de forse kritiek van de oppositie, werd het debat nooit venijnig. De handschoenen bleven aan.

Geen ingezetene

Voordat de nieuwe wethouders via een schriftelijke stemming werden benoemd door de gemeenteraad, was er nog wel een dingetje. Marco van der Wel, wethouder namens de Partij voor de Dieren, liet weten dat hij niet van plan is om inwoner van Arnhem te worden.

Het nieuwe college van B&W telt vier wethouders die op dit moment nog niet in Arnhem wonen. Die wethouders moeten dispensatie krijgen. Vervolgens hebben zij een jaar de tijd om naar Arnhem te verhuizen.

Van der Wel meldde aan de raad dat er voor hem persoonlijke redenen te zijn om officieel in Helmond te blijven wonen. Ook na aandringen vanuit verschillende fracties wilde hij zijn redenen niet toelichten.

Overigens heeft Van der Wel inmiddels een appartement gehuurd in de binnenstad.
“Als het bijvoorbeeld laat wordt na een vergadering, slaap ik in Arnhem.”

Appartement in Arnhem of niet: de weigering van Van der Wel om geen ingezetene van Arnhem te worden, leidde tot een fors aantal stemmen tegen zijn benoeming. De gehele oppositie stemde tegen: 24 stemmen voor en 15 stemmen tegen.

Overigens waren er ook relatief veel tegenstemmen bij de benoeming van Cathelijne Bouwkamp (GroenLinks). Zij kreeg 27 stemmen voor en 12 stemmen tegen. Naar alle waarschijnlijkheid is de boosheid over de gang van zaken rondom de Schaapsdrift, afgelopen week aan de orde in de gemeenteraad, daar de belangrijkste aanleiding voor.