Oproep: “Roep klimaat-noodtoestand uit in Gelderland”

/

ARNHEM – De provincie Gelderland moet de klimaat-noodtoestand uitroepen. Die oproep doet de zogeheten klimaatcoalitie. Met het uitroepen van de noodtoestand voor het klimaat, laat de provincie zien dat zij de ernst van de klimaatcrisis inziet, aldus de initiatiefnemers.

Wanneer de provincie Gelderland de oproep overneemt, zou zij de eerste provincie zijn die een klimaat-noodtoestand uitroept. Maar de provincie zou niet alleen staan. In 2019 riep het Europees Parlement al de klimaat-noodtoestand uit en veel gemeenten in Nederland volgden daarna dat voorbeeld.

Het uitroepen van de klimaat-noodtoestand lijkt een symbolische daad, maar volgens Etske Thie van Klimaatcoalitie Arnhem is het meer dan dat.

“De klimaatcrisis is de meest urgente crisis ooit. Het bedreigt al het leven op aarde. Ook de mensheid. Zelfs de VN heeft overheden wereldwijd opgeroepen om de klimaat-noodtoestand af te kondigen. Dat is niet zomaar een symbolische daad. Hiermee laat je als overheid duidelijk zien dat het je menens is met het klimaat en dat écht ingrijpen nu nodig is.”

In een poging om steun te ontvangen bij de Statenleden van de provincie, gaat Etske bij de komende statenvergadering inspreken.
“Wij hopen dat álle partijen van de provincie onze oproep steunen en inderdaad besluiten om de klimaat-noodtoestand uit te roepen. Want de ecologische klimaatcrisis is niet links of rechts. Dit overstijgt alle politieke belangen. Dit is van levensbelang.”

de oproep van de Klimaatcoalitie komt enkele weken na een onderzoek dat door de GGD werd gehouden in de provincie Gelderland. Daaruit bleek dat inwoners van Gelderland gemiddeld elf maanden eerder overlijden als gevolg van luchtvervuiling in Gelderland. Met name inwoner van Arnhem, Nijmegen en Ede hebben veel te maken met luchtverontreiniging.

Om de oproep kracht bij te zetten, is er een petitie. Die kan hier ondertekend worden:
https://klimaatnoodtoestandgelderland.petities.nl/

Vorige artikel

Verzoek tot vervolging B&W vanwege evenement De Grote Schijn

Volgende artikel

Informateur voert tweede ronde gesprekken met vijf partijen voor er een advies komt

Tip: