Verzoek tot vervolging B&W vanwege evenement De Grote Schijn

//

ARNHEM – Als het aan een aantal groenorganisaties in Arnhem ligt, wordt het college van B&W vervolgd. Aanleiding is de vergunning die werd afgegeven voor het evenement De Grote Schijn in park Zypendaal. Volgens de organisaties was B&W daarmee in overtreding van haar eigen regels.

Van 21 tot en met 31 oktober had in park Zijpendaal het evenement De Grote Schijn plaats. Gedurende dit evenement werd in het park een sprookjesachtige sfeer gecreëerd met lichteffecten en geluiden. Het park werd na zonsondergang opengesteld voor betalende bezoekers. Het evenement trok ongeveer 30.000 bezoekers en werd met ruim 40.000 euro door de gemeente Arnhem gesubsidieerd.

Bij de provincie Gelderland hebben de groenorganisaties nu een verzoek ingediend om vervolging in te stellen van het College van B&W van Arnhem.

Volgens de organisatie heeft de gemeente haar eigen regels op twee punten overtreden door toestemming te geven voor het evenement in Zypendaal.
“Door alle licht- en geluideffecten en de enorme aantallen bezoekers heeft de gemeente toegestaan dat de rust van de beschermde dieren in het park werd verstoord. Uilen, die ’s avonds en nachts erg actief zijn en op zicht jagen, worden ernstig gehinderd door licht. Fouragerende vleermuizen worden gehinderd door licht en geluid en de aanwezigheid van duizenden mensen.”

Volgens de organisaties had de gemeente daarom een vergunning moeten aanvragen bij de provincie. Dat heeft de gemeente niet gedaan.

De gemeente wordt ook verweten dat zij geen rekening heeft gehouden met de zogeheten stikstofneerslag.
“Tijdens het evenement is elektriciteit gegenereerd door middel van dieselaggregaten, die verspreid in het park waren opgesteld. Deze aggregaten verbruikten naar schatting 20.000 liter diesel. De verontreiniging was dermate groot dat de stikstof ook neersloeg in de bossen ten noorden van de Schelmseweg. Aangezien dit beschermde Natura 2000-gebieden zijn, had hiervoor ontheffing moeten worden aangevraagd bij de provincie. Dit is niet gebeurd.”

“Het lijkt erop dat de gemeente dit evenement koste wat kost wilde laten doorgaan”, stellen de organisaties.
“Ook rond de vergunningverlening heeft de gemeente steken laten vallen. De omgevingsvergunning werd op 5 oktober 2021 afgegeven, zestien dagen voor aanvang van De Grote Schijn, waardoor het evenement plaatsvond in de periode dat er bezwaar kon worden gemaakt.”

Vorige artikel

Paul Smeulders (GroenLinks) aan de slag als informateur in Arnhem

Volgende artikel

Oproep: “Roep klimaat-noodtoestand uit in Gelderland”

Tip: