Mark Coenders en Marlies Neutkens gisteravond tijdens de raadsvergadering.

Raadslid loopt boos weg bij Schaapsdrift-vergadering

/

ARNHEM – Na een uur vergaderen had CDA-raadslid Scott van der Broek er schoon genoeg van.
“We zijn al twee jaar aan het bakkeleien over dit dossier. Overleg gebeurt in de wandelgangen en in achterkamertjes. Als de gemeenteraad wenst verder te gaan met deze vergadering, dan wens ik ze nog veel succes.”
Het CDA-raadslid vertrok daarop samen met bewoners van de Schaapsdrift uit de vergaderzaal.

(Door: Patrick Arink)

De boosheid van Van der Broek kwam nadat GroenLinks-fractievoorzitter Mark Coenders had duidelijk gemaakt dat hij er geen zin in heeft om samen met de oppositie te proberen om nader tot elkaar te komen. Voorafgaand aan de vergadering was al duidelijk dat een nipte meerderheid van coalitieraadsleden instemt met de gebiedsvisie als er twee (2) woningen minder gesloopt worden op de Schaapsdrift.

De avond verliep precies zoals de Arnhemsche Courant gisteren al voorspelde: “De coalitie heeft haar meerderheid en zal geen millimeter bewegen in de richting van de oppositie, als ze al de moeite nemen om te reageren.”
Het is precies om deze reden dat CDA-raadslid Scott van den Broek boos de raadszaal verliet.

Afgelopen weken is er door Coenders regelmatig overleg geweest in achterkamertjes om te proberen het raadsvoorstel van wethouder Bouwkamp (ook GroenLinks) aan een meerderheid te helpen. Die meerderheid vond Coenders door samen met Marlies Neutkens (Volt) een amendement op te stellen waarbij de gebiedsvisie een klein beetje wordt aangepast.

Kritische raadsleden uit de coalitie zijn daarmee binnenboord gehengeld en de rijen zijn weer gesloten.

Schoothondje

Marlies Neutkens kreeg een flinke lading kritiek over zich heen vanuit de oppositie. Neutkens heeft zich vanaf het begin af aan hard gemaakt voor de belangen van bewoners van de Schaapsdrift. Door nu samen met GroenLinks een voorstel op te stellen waardoor alsnog 23 huizen op de Schaapsdrift gesloopt moeten worden, laat zij bewoners van de wijk in de steek, is de kern van de kritiek.

Coalitiepartijen D66 en GroenLinks namen het op voor het Volt-raadslid. Volgens hen had Neutkens hard gewerkt om tot aanpassingen van het plan te komen.
“Badinerend”, aldus Gerrie Elfrink van de SP. “Dat meneer Coenders complimenten geeft voor het harde werken van mevrouw Neutkens is een soort koekje voor het schoothondje wat weer in het mandje is gaan liggen.”

Ondertussen probeerde Rebin Maref (VVD) uit alle macht om toch een ingang te vinden bij de coalitiepartijen om de plannen aan te passen. “Ik blijf hoopvol”, aldus Maref. Maar de hoopvolle opstelling van de VVD had geen enkele zin. Coalitieraadsleden zochten in het betoog van de VVD niet naar aanknopingspunten, maar gaven alleen kritiek op onderdelen die volgens hen niet klopten.

De coalitiepartijen hebben hun meerderheid. Zoeken naar compromissen en naar draagvlak is bij deze partijen daarom niet langer noodzakelijk.

Aan het eind van de avond had SP-voorman Elfrink nog wel een boodschap voor de coalitieraadsleden:
“Menen de raadsleden die dit voorstel steunen nou werkelijk dat zij meewerken aan een plan dat kan slagen? Realiseren zij zich niet dat dit een dramatisch project is? Dit plan zal óf politiek stranden óf door de rechter worden tegengehouden.”

Het was tegen dovemansoren gericht. Voor de coalitiepartijen GroenLinks, Volt, D66, PvdA, Arnhem Centraal en PvdD telt maar één ding: het coalitiebelang. De rest doet er niet toe en het doel heiligt de middelen.