Rozet werd precies 10 jaar geleden geopend door prinses Beatrix

/

ARNHEM – Precies 10 jaar geleden, op 10 december 2013, opende prinses Beatrix Rozet. In die 10 jaar heeft Rozet haar naam als ‘huiskamer van de stad’ meer dan waargemaakt.

(Door: Patrick Arink)

Het enthousiasme over de bouw van Rozet is tien jaar nadat het gebouw in gebruik werd genomen, een stuk groter dan toen het idee ontstond om dit plan te bouwen.

Rozet stamt uit de koker van de Rijnboogplannen. Alle onderdelen van die plannen, zoals een haven en een kunstencluster, werden uiteindelijk na jaren discussie geschrapt. Maar het Rijnboogplan voor een zogeheten Kenniscluster bleef overeind staan.

In dit Kenniscluster moesten het erfgoedcentrum, de bibliotheek, de muziekschool en de kunstuitleen bij elkaar gebracht worden. Door het samenwonen in één gebouw wordt programmatisch en efficiënt samenwerken gestimuleerd, was de gedachte.

Niemand was daar destijds heel groot voorstander van, maar het gebouw kwam er toch. En inmiddels kan na tien jaar gezegd worden dat Rozet zichzelf wel bewezen heeft. De werktitel van het gebouw was ‘De Kennisberg’, maar god zij dank is die naam onderweg vervangen door Rozet.
Rozet ontleent zijn naam aan de kristallen vorm die in duizendvoud in de gevels van het gebouw is verwerkt.

Kleine straatjes

“We hebben een gebouw gemaakt, dat als het ware de kleine straatjes van de historische binnenstad omhoog voert via het trappenhuis”, aldus architect Michiel Riedijk bij de opening. Het trappenhuis zou volgens Riedijk gaan fungeren als een loopstraat tussen de verschillende functies van het gebouw.
“Dit moet een informeel gebouw worden, waar alle Arnhemmers zich thuisvoelen.”

Het is precies zoals het in de praktijk blijkt uit te pakken. Rozet is de huiskamer van de stad. Kinderen halen er hun boeken uit de bieb. Studenten blokken aan een van de tafels. Ouderen lezen er de krant en veel Arnhemmers hebben wel eens een van de kleine en grote activiteiten die in Rozet worden georganiseerd bezocht.

De waardering voor Rozet is niet alleen groot bij gebruikers en bezoekers van het gebouw. Rozet werd onderscheiden met meerdere architectuurprijzen.
Zo werd Rozet in 2014 uitgeroepen tot het Beste Gebouw van het Jaar door de Branchevereniging van Nederlandse architecten. Ook won het cultuurcentrum in datzelfde jaar de Heuvelinkprijs, voor het beste nieuwe gebouw in Arnhem.

Het gebouw werd door de toonaangevende Britse architectuurorganisatie RIBA zelfs genomineerd voor de titel ‘Beste gebouw van de wereld’. Kun je nagaan.

Aanjager

De bouw van Rozet was een aanjager voor een complete metamorfose van het gebied. Het oude Cito-gebouw tegenover Rozet werd een hotel, bij Bartok verscheen een appartementencomplex met een Albert Heijn op de begane grond en pal voor de deur kwam het Feestaardvarken te liggen.

Het Feestaardvarken is inmiddels verdwenen omdat ook hier nieuwbouw wordt gerealiseerd. Op de begane grond van die nieuwbouw komt een grote overdekte fietsenstalling. Die is hoognodig, maar het is nog even wachten tot de bouw begint. Er wordt nog steeds gesleuteld aan de plannen.

Is er na alle lofuitingen op Rozet dan helemaal geen kritiek? Zeker wel. Maar dat is niet iets om te melden op een verjaardag.

(Foto: Edwin Rijkaart.)