(Foto: Gijsvan 't Ende @cameragijs.)

Scott van den Broek vertrekt bij het CDA, maar blijft raadslid

/

ARNHEM – Raadslid Scott van den Broek heeft zijn lidmaatschap van het CDA opgezegd en gaat verder als onafhankelijk raadslid. Van den Broek heeft dat vandaag laten weten aan burgemeester Marcouch en aan de gemeenteraad.

(Door: Patrick Arink)

In zijn brief schrijft Van den Broek dat er binnen de partij “een gebrek aan vertrouwen in een vruchtbare samenwerking” is ontstaan. Verschil van inzicht en recente ontwikkelingen liggen daar volgens Scott van den Broek aan ten grondslag.
Het CDA had tot aan het vertrek van Van den Broek twee zetels in de gemeenteraad.

Het probleem zou al langer smeulen, maar met die ‘recente ontwikkelingen’ doelt Van den Broek op het besluit van CDA-fractievoorzitter Klaartje Koorn om na de zomer te vertrekken uit de gemeenteraad. Haar zetel wordt ingenomen door fractievolger Luc Groot.

Een bron binnen het CDA meldt aan de Arnhemsche Courant dat er onenigheid is over het leiden van de CDA-fractie in de Arnhemse gemeenteraad. Dat zou voor Van den Broek de spreekwoordelijke druppel zijn geweest.

Verder als eenmansfractie

In zijn brief aan de gemeenteraad schrijft Van den Broek dat het verlaten van het CDA geen eenvoudig besluit is geweest.
“Dit jaar zou ik 17 jaar actief zijn geweest voor het CDA. Daarmee zou ik de helft van mijn leven aan het CDA hebben gewijd.”

Van den Broek houdt zijn zetel en gaat als individueel raadslid verder onder de naam “Groep Van den Broek”:
“Ik ben niet in dienst van het CDA. Ik ben in dienst van de gemeente Arnhem, haar inwoners, bedrijven en tal van verenigingen en organisaties die onze stad zo mooi maken. Hierom heb ik besloten om mijn raadswerk als individueel raadslid voort te zetten.”

Met de splitsing binnen het CDA komt het aantal fracties in de Arnhemse gemeenteraad uit op een recordaantal van 14 fracties.

Het is een tijd geleden dat er in de Arnhemse gemeenteraad iemand uit de fractie stapte. De laatste keer dat dat gebeurde was in 2011. Ook toen was dat binnen de CDA-fractie. Toenmalig raadslid Ali Özyürek stapte uit de partij omdat hij het niet eens was met de koers van de partij.