Arnhemsche Courant finalist voor journalistieke prijs

/

ARNHEM – De Arnhemsche Courant is één van de drie finalisten die kans maken op een Loep in de categorie ‘controlerende journalistiek’. Dat heeft de jury van de journalistieke prijs vandaag bekend gemaakt.

(Door: Patrick Arink)

De Loep is de belangrijkste journalistieke prijs in Nederland en Vlaanderen. De prijs, die wordt toegekend door de Vereniging Van Onderzoeks Journalisten (VVOJ), wordt ieder jaar uitgereikt in drie categorieën: signalerend, opsporend en controlerend.

De Arnhemsche Courant kreeg afgelopen maand al te horen dat een serie verhalen over de Schaapsdrift was genomineerd voor de longlist in de categorie ‘controlerende journalistiek’. Uit die lijst met tien verhalen zijn drie finalisten geselecteerd: Follow the Money, het Vlaamse blad De Tijd én de Arnhemsche Courant.

De jury is lovend over de artikelen in de Arnhemsche Courant over de Schaapsdrift:
“Vasthoudend heeft Patrick Arink, samen met de bewoners en een advocaat informatie van de gemeente via Woo-verzoeken los gekregen”, aldus de VVOJ.

“Het onderzoek heeft opgeleverd dat de besluitvorming over de bouwplannen met de Schaapsdrift in Arnhem door de gemeenteraad is teruggeschroefd. Onteigening en sloop van een groot deel van de woningen op de Schaapsdrift is daardoor van de baan. De Wet voorkeursrecht gemeenten, dat op alle woningen in de buurt lag, is grotendeels ingetrokken.”

Wie de Loep wint, wordt op 21 juni aanstaande in Antwerpen bekend gemaakt.