SP wil spoeddebat over dreigende sluiting dierentehuis

/

ARNHEM – De SP in Arnhem heeft een spoeddebat aangevraagd over de dreigende sluiting van Dierentehuis Arnhem. De dierenopvang dreigt op 1 oktober haar deuren te sluiten vanwege de slechte staat van het pand. Nieuwbouw is noodzakelijk, maar daarvoor is nog een handtekening nodig van de gemeente Arnhem.

(Door: Patrick Arink)

Voor de SP is de maat vol. Met nog anderhalve week te gaan voor het dierentehuis gesloten wordt, heeft de SP geen vertrouwen meer in een goede afloop.

“Omdat het college van B&W weigert om zekerheden af te geven over de jaarlijkse benodigde steun van de dierenopvang, kan de nieuwbouw niet van start gaan. Gisteren zijn wij door het college geïnformeerd dat de gemeente Arnhem nog steeds niet heeft getekend.”

Om die reden heeft de SP voor de volgende besluitvormende vergadering van de gemeenteraad, op woensdag 27 september, een interpellatiedebat aangevraagd. Via het debat wil de SP bereiken dat de gemeente de nieuwbouw in gang zet en sluiting van de dierenopvang wordt voorkomen.

Om de druk op de gemeente op te voeren, werd afgelopen maand al een petitie gelanceerd waarin de gemeente gemaand wordt om in actie te komen. Die petitie is inmiddels bijna 7.000 keer getekend.

Aanbesteding

De commotie rond de dreigende sluiting van de dierenopvang is slecht nieuws voor verantwoordelijk wethouder Marco van der Wel, nota bene van de Partij voor de Dieren. De nieuwbouw van het dierentehuis had allang gerealiseerd moeten zijn. De gemeenteraad gaf al in oktober 2021 groen licht. Dat de nieuwbouw er nog steeds niet staat, is voor een groot deel toe te schrijven aan de gemeente Arnhem.

Het dierentehuis heeft een tijd geleden al aangegeven dat de tarieven uit de aanbesteding door gestegen rentetarieven niet meer realistisch zijn. Er is meer geld nodig. De gemeente is daar niet zonder slag of stoot mee akkoord gegaan.

Volgens wethouder Van der Wel kon het niet anders:
“Wij hebben de verplichting om opdrachten zoals voor de dierenopvang aan te besteden. Daar zitten best ingewikkelde financiële en juridische verplichtingen aan. We hebben na veel uitzoekwerk kunnen besluiten om de aanbesteding stop te zetten. Het blijkt dat we niet meer verplicht zijn om de opdracht aan te besteden.”

Met andere woorden: Van der Wel zegt dat de hele kwestie allang en zonder uitstel geregeld had kunnen worden.

Wethouder van der Wel laat weten dat hij snel met het dierentehuis rond de tafel wil om sluiting te voorkomen.
“Het belangrijkste is nu dat we tot afspraken komen in het belang van de dieren. Dierenwelzijn is een speerpunt voor de gemeente Arnhem, daarom ben ik blij dat we nu snel in gesprek gaan met het Dierentehuis.”

Het is natuurlijk mooi dat Van der Wel nu met de dierenopvang in gesprek wil, maar uit de brief die Dierentehuis Arnhem afgelopen maand aan de gemeente Arnhem stuurde, blijkt dat Van der Wel dat gesprek ruim twee maanden geblokkeerd heeft:

“Wij hebben na 1 juli meermaals, steeds dringender verzocht om nader overleg om onze voorstellen te accepteren maar ons werd meegedeeld dat overleg pas na medio september weer zou kunnen plaatsvinden.”

De SP heeft ondanks de belofte van Van der Wel dat het allemaal goedkomt, geen vertrouwen in een goede afloop.
“Voorstellen van de SP zijn afgelopen jaren van de hand gewezen onder de belofte dat het goed zou komen. Die beloften zijn niet waargemaakt. Het is niet goed gekomen.”

De SP is niet de enige partij die zich druk maakt over de dreigende sluiting van het dierentehuis. De VVD diende afgelopen maand al schriftelijke vragen in. Die vragen zijn nog altijd niet beantwoord.