ARNHEM – Na een verbouwing van vier jaar wordt het vernieuwde Museum Arnhem vrijdag 13 mei officieel geopend door burgemeester Marcouch. Blikvanger in het museum is de overhellende nieuwbouw die 15 meter over de stuwwal uitsteekt.
Een beeldimpressie van het nieuwe museum vind je onderaan dit artikel.
(Door: Patrick Arink)
De bushalte aan de Utrechtseweg heeft nog steeds de naam ‘gemeentemuseum’, maar Museum Arnhem lijkt in niets meer op het museum dat in 2017 haar deuren sloot voor een ingrijpende metamorfose.
De oude nieuwbouwvleugel werd vervangen een nieuwe vleugel die bekleed is met 82.000 keramische tegels. Het museumcafé werd gedemonteerd. De beeldentuin werd opnieuw aangelegd en de voormalige herensociëteit werd in oude luister hersteld. Welkom in het nieuwe Museum Arnhem.
Het is nog maar tien jaar geleden dat het stadsbestuur vond dat Museum Arnhem moest verhuizen naar de binnenstad als onderdeel van het Rijnboogproject. Dankzij de inspanningen van een aantal prominente Arnhemmers werd uiteindelijk gekozen voor verbouwing en vernieuwing van het museum op de huidige locatie. Wie nu rondloopt in het nieuwe museum, kan die beslissing alleen maar toejuichen.
Het museum, op de mooiste plek van Arnhem volgens NRC, ziet er zowel van binnen als van buiten spectaculair uit. Wat aan de buitenkant opvalt is niet alleen de nieuwe vleugel die over de stuwwal heen hangt. Met name de beeldentuin is mooier dan ooit.
Met een grote rode beuk als centraal middelpunt is de gratis te bezoeken beeldentuin een lust voor het oog. Omdat de bebossing op de stuwwal bovendien ook flink is uitgedund, is het uitzicht over Meinerswijk en de Nederrijn een prachtige bonus.
Saaie doos
Het gebouw zelf werd onder handen genomen door architecentenbureau Benthem Crouwel. Het is niet het eerste museum dat door dit architecentenbureau vernieuwd werd. Eerder was Benthem Crouwel verantwoordelijk voor de metamorfose van het Stedelijk Museum in Amsterdam.
De ‘badkuip’ die Benthem Crouwel aan het Stedelijk Museum in Amsterdam plakte, kreeg destijds nogal wat kritiek. Het werd gezien als een saaie doos die net zo goed op een industrieterrein zou kunnen staan.
Ook de nieuwe vleugel van Museum Arnhem zou je kunnen zien als een doos. Maar saai is de nieuwbouw allerminst. Dat komt aan de ene kant door de 82.000 keramische tegeltjes waarmee de buitenkant bekleed is. Die geven de gevel een twinkelend aanzien.
Bovendien is, net zoals in de oude vleugel, een groot panoramaraam aangebracht.
Café Pierre
Het oude zeshoekige koepelgebouw stond voor de verbouwing vol met tussenwanden en verlaagde plafonds. De meeste ramen op de begane grond waren dichtgemetseld.
Wie nu door de vroegere herensociëteit rondloopt, herkent het gebouw bijna niet meer terug.
De ramen doen weer dienst als raam. Tussenwanden en verlaagde plafonds zijn verdwenen.
In het oude gebouw is ook het vernieuwde museumcafé te vinden: café Pierre. Het museumcafé is genoemd naar oud-directeur Pierre Janssen, die in de jaren zestig een veelbekeken tv-programma had waarin hij bevlogen vertelde over kunst, vaak afkomstig uit zijn eigen museum.
Oranje en lila
Vanuit het koepelgebouw bereik je de vleugels waar de prachtige collectie van het Museum te vinden is. De collectie hangt kriskras door elkaar. Een groot doek van een 17e eeuwse meester hangt tegenover een magisch-realistisch schilderij van Carel Willink uit de vorige eeuw. Maar kriskras of niet: het werkt. Nooit heb je het idee dat het een zooitje is.
De kleurstelling van de wanden in de vleugels is gewaagd. Waar de meeste musea kiezen voor stemmig groen en grijstinten voor de kleur van de wanden, is Museum Arnhem lekker eigenwijs. Oranje! Lila! En het is prachtig.
Het vernieuwde museum is morgen gratis te bezoeken, maar de kaarten hiervoor zijn inmiddels uitverkocht. Gelukkig is het museum daarna voor iedereen toegankelijk.
Een van de redenen om het museum te vernieuwen was om het aantal bezoekers van het museum op te krikken naar 60.000 bezoekers per jaar. Met het spectaculaire museum dat Arnhem nu heeft gekregen, lijkt dat een koud kunstje te worden.