ARNHEM – Aan het eind van 2024 blikt de Arnhemsche Courant in een serie artikelen terug en vooruit bij een aantal actuele onderwerpen. In dit artikel: hoofdpijndossier Schaapsdrift.
(Door: Patrick Arink)
Het is bijna drie jaar geleden dat wethouder Cathelijne Bouwkamp besloot om de Wet Voorkeursrecht Gemeenten (Wvg) op te leggen op de Schaapsdrift. De gemeente wilde hier een schaalsprong maken, door niet alleen het bestaande bedrijventerrein opnieuw te ontwikkelen, maar ook om de woonbuurt te slopen en te vervangen voor nieuwbouw.
Doordat bewoners zich met hand en tand verzet hebben en de gemeenteraad op de rem is gaan staan, zijn de plannen fors teruggeschroefd. In de gebiedsvisie die in april van dit jaar is aangenomen, worden slechts 23 bestaande woningen vervangen door nieuwbouw. Daarbij gaat het alleen om appartementen uit de jaren zestig. Niemand die deze woningen zal missen. De rest van de woningen blijft behouden.
De gebiedsvisie kwam er na meer dan twee jaar harde strijd. Die strijd heeft zijn sporen achtergelaten. Alle betrokkenen zijn uitgeput. Wie je ook spreekt, van ambtenaren tot bewoners en van ondernemers tot raadsleden: iedereen is aan het eind van zijn latijn.
De gemeente is inmiddels al toe aan haar derde projectleider voor de Schaapsdrift. De eerste projectleider kon het eerder dit jaar niet meer aan en heeft maanden ziek thuis gezeten. Zijn vervanger wist in korte tijd alle partijen tegen zich in het harnas te jagen en werd vorige maand vervangen.
Bewoners zijn na bijna drie jaar actievoeren uitgeput. De energie om nog langer vol de strijd aan te gaan met de gemeente ontbreekt bij de meeste Schaapsdrift-bewoners. Bovendien heerst het besef dat bewoners afgelopen jaar feitelijk de strijd gewonnen hebben. Bij het vaststellen van de gebiedsvisie heeft een meerderheid van de gemeetneraad besloten dat verreweg het grootste gedeelte van de bestaande woningen blijft behouden.
Op het bestaande plan van de gemeente is voor bewoners nog voldoende op en aan te merken. Maar bij bewoners heerst ook het besef dat het niet in hun belang is om de plannen van de gemeente komende tijd volledig te blokkeren. Hoewel bewoners eerder het overleg met de gemeente hebben opgeschort, wordt weer met frisse tegenzin gesproken met de gemeente.
Einde Wvg
Voor de gemeente geldt dat zij nog tot 1 juni 2025 heeft om ervoor te zorgen dat alle moeite van afgelopen jaren niet tevergeefs is. Op 1 juni 2025 eindigt van rechtswege de Wvg. Voor die tijd moet er een goedgekeurd omgevingsplan liggen, anders is al het werk van de afgelopen jaren voor niets. Zoals de ambtenaren uit de projectgroep Schaapsdrift zelf al in 2023 concludeerden: “We zitten eigenlijk al te krap om de koninklijke weg te lopen.”
Er is door alle strubbelingen van afgelopen jaren simpelweg te weinig tijd om het omgevingsplan op tijd af te krijgen. Wanneer alle stappen doorlopen worden die normaal gesproken nodig zijn voor het opstellen van een omgevingsplan, ligt er pas in het eerste kwartaal van 2026 een goedgekeurd omgevingsplan. En dat is negen maanden te laat.
De gemeente heeft een paar maanden tijd gewonnen door het stedebouwkundig plan voor de Schaapsdrift, dat afgelopen maanden is opgesteld, niet voor te leggen aan de gemeenteraad. Het is een stap die zeer, zeer ongebruikelijk is bij een plan van deze omvang. Maar nood breekt wet voor de gemeente. Er is geen tijd om de gemeenteraad haar democratische taak te laten uitvoeren…
Ook heeft de gemeente afgelopen tijd enorm veel extra mankracht ingehuurd om de deadline te halen. Dat heeft er in ieder geval voor gezorgd dat het concept-omgevingsplan inmiddels is gepresenteerd. In de huidige planning moet de gemeenteraad tijdens de raadsvergadering van eind mei 2025 besluiten over het omgevingsplan. Er is in de planning geen enkele ruimte voor uitstel. Nog geen week.
Innoforte
Nu bewoners en de gemeente min of meer de vrede gesloten hebben en de gemeente vol gas geeft, lijkt de deadline op het eerste gezicht probleemloos gehaald te worden. Maar er is één partij die nog een aantal grote troeven in handen heeft. De plannen voor de Schaapsdrift kunnen alleen gerealiseerd worden als er een deal ligt tussen zorginstelling Innoforte en de gemeente. En die deal ligt er nog altijd niet.
Innoforte is altijd glashelder geweest: de zorginstelling wil zelf de regie houden bij de ontwikkelingen. Innoforte wil zorgcentrum Vreedenhoff vernieuwen. Maar daarvoor heeft Innoforte niet per sé de gemeente Arnhem nodig. Een nieuw zorgcentrum kan overal gebouwd worden en als de Wvg zometeen vervalt, kan Innoforte het bestaande gebouw aan de Velperweg inclusief alle grond verkopen aan de hoogst biedende projectontwikkelaar.
De gemeente geeft in haar communicatie de illusie dat Innoforte akkoord is met de locatie van de beoogde nieuwbouw voor Vreedenhoff in de plannen van de gemeente. Hoe het precies zit is niet helemaal duidelijk. (Innoforte praat niet met de pers en verwijst naar de gemeente. De gemeente verwijst bij vragen over Innoforte terug naar de zorginstelling.) Duidelijk is wel dat er nog altijd geen deal is tussen Innoforte en de gemeente.
Met een naderende deadline in zicht lijkt het erop dat Innoforte haar poot stijf houdt. Dat kan zijn om financieel het onderste uit de kan te halen of om maximale invloed op de planvorming te houden. Hoe dan ook heeft de gemeente grote moeite met de opstelling van Innoforte. Bovendien is er weinig dat de gemeente kan doen.
De Wvg geldt weliswaar ook voor het terrein en de gebouwen van Innoforte. Maar de gemeente beseft dat zij Innoforte nooit zal kunnen onteigenen. “Gemeente Arnhem zet dementerende ouderen op straat” is vanzelfsprekend geen goede reclame.
Komende maanden zal duidelijk worden of Innoforte en de gemeente tot elkaar komen of niet. Eind mei zal vervolgens duidelijk worden of het hoofdpijndossier Schaapsdrift afgesloten kan worden of niet.
Terugblik 2024 en vooruitblik 2025:
Hoe gaat het verder in hoofdpijndossier Schaapsdrift?
Wordt wethouder Van der Wel weggestuurd?
Asielcrisis? Niet in Arnhem!
Leegstand in de binnenstad
Moedig voorwaarts met de Arnhemsche Courant