Toekomst van Vitesse hangt aan een zijden draadje. Wat nu?

/

ARNHEM – Hekkesluiter in de Eredivisie, een overname die wordt afgewezen, een boete van de KNVB, geen eigenaar en grote financiële problemen. Vitesse verkeert in levensgevaar. Wat nu?

(Door: Patrick Arink)

De foto bovenaan dit artikel is niet eens zo heel oud. Het was groot feest op de Markt na het winnen van de KNVB-beker in 2017, minder dan zeven jaar geleden. Maar er kan veel veranderen in zeven jaar tijd…

Vandaag besloot de KNVB dat de Amerikaan Coley Parry geen toestemming krijgt om de Arnhemse voetbalclub over te nemen. Parry kan niet aantonen waar het geld vandaan komt waarmee hij de overname wil betalen en voor de KNVB is dat voldoende reden om een streep te zetten door de overname.

Het besluit van de licentiecommissie van de KNVB komt niet onverwachts. De voetbalbond heeft afgelopen anderhalf jaar bij herhaling laten weten dat zij niet wil dat Vitesse nogmaals in eenzelfde situatie terechtkomt als bij de overname door de Georgische zakenman Merab Jordania in 2010.

Destijds was Jordania een stroman voor Roman Abramovich, de Russische eigenaar van Chelsea. Uit onderzoek door de Engelse krant The Guardian bleek dat Abramovich Vitesse in het geheim financierde.

Dat was iets dat door zowel Jordania als door Roman Abramovich altijd ontkend is. Totdat The Guardian met haar onthullingen kwam, was het wel wat iedereen vermoedde, maar wat niet aangetoond kon worden.

Over de banden tussen Vitesse en Abramovich loopt overigens nog een onderzoek door de KNVB. De uitkomsten van dat onderzoek worden op korte termijn verwacht. Gezien de onthullingen eerder in de Guardian zal dat onderzoek geen goed nieuws voor Vitesse bevatten.

Financiële problemen

Het besluit van de KNVB om de overname door Coley Parry af te wijzen, brengt Vitesse echter nog verder in de financiële problemen. Parry investeeerde al 15 miljoen euro in Vitesse om de club overeind te houden. Nu er een streep gezet is door de overname, is dat bedrag omgezet in een lening. Een lening waar bovendien flink rente over betaald moet worden.

Zonder nieuwe geldschieter is onduidelijk hoe Vitesse dat bedrag kan terugbetalen. De financiële situatie is zo belabberd dat op dit moment niet eens duidelijk is of Vitesse voldoende geld heeft om het seizoen af te maken.

Wat nu?

Vitesse heeft met teleurstelling en onbegrip gereageerd op het nieuws van de KNVB over de overname. Tegelijkertijd laat algemeen directeur Peter Rovers van Vitesse weten dat de club “heel ver” is met een alternatief plan.

Het lijkt erop dat dit alternatief bestaat uit een overname door Arnhemse ondernemers die eerder betrokken waren bij Vitesse. De namen van oud-bestuurders Jan Snellenburg en Maasbert Schouten worden genoemd.

Volgens Omroep Gelderland is er ook een alternatief plan waarbij Coley Parry als aandeelhouder verbonden blijft aan Vitesse. Hij zou dan 24,9 procent van de aandelen in handen krijgen. Parry werkt al op een vergelijkbare wijze bij de Engelse club Leyton Orient.

Ondertussen dreigt Vitesse via een faillissement helemaal ten onder te gaan. Er zijn fans die denken dat een faillissement betekent dat de club daarna weer met een schone lei kan beginnen. De realiteit is dat Vitesse bij een faillissement haar proflicentie kwijtraakt, en van onderaf als amateurclub weer opnieuw moet beginnen.

Dit is wat in 2011 gebeurde bij voetbalclub RBC uit Roosendaal. De club ging op 8 juni 2011 failliet en werd daarna opnieuw opgericht. RBC speelt tegenwoordig in de tweede klasse van het amateurvoetbal.