Verbreken stedenband met Wuhan leidt tot klein internationaal persgolfje

/

ARNHEM – Een maand geleden verbrak de gemeente Arnhem de stedenband met Wuhan in China vanwege de mensenrechtenschendingen. Dat besluit was niet alleen in Nederland nieuws. Ook internationaal leidde dat tot een golfje aan nieuwsberichten. Met name in Azië werd aandacht besteed aan het nieuws.

“Netherlands’s Arnhem city breaks ties with Wuhan”, meldt bijvoorbeeld Shanghai News. “Terming Beijing’s treatment of Uyghurs as ‘genocide’, Netherland’s Arnhem city broke cooperation chains with their sister city of Wuhan.”

Volgens Shanghai News was het een “verrassend besluit” van de Arnhemse gemeenteraad.
In het neutraal geformuleerde nieuwsbericht wordt verder gemeld dat de situatie van de Oeigoeren in China de aanleiding vormde voor het verbreken van de stedenband. Verder wordt gemeld dat de Tweede Kamer de situatie van de Oeigoeren eerder al bestempelde als genocide.

Shanghai News is niet het enige Aziatische medium dat aandacht besteedde aan het verbreken van de stedenband. Ook media in bijvoorbeeld India, Indonesië en Japan wijdden artikelen aan de breuk tussen Wuhan en Arnhem.

Dat juist in Azië zoveel media aandacht hebben geschonken aan het verbreken van de stedenband komt door persagentschap Asia News International. Dit persagentschap nam een nieuwsbericht van de NOS over en zette dat op de telex. Vervolgens werd dit bericht door veel Aziatische media overgenomen.

Naast berichten uit Azië, werd er ook door veel media uit Duitsland aandacht besteed aan de breuk tussen Wuhan en Arnhem. Met name in Duisburg leidde het besluit van de gemeente Arnhem tot een aantal artikelen. Ook Duisburg is namelijk zusterstad van Wuhan.

“Soll Wuhan Duisburgs Partnerstadt bleiben?” vraagt de Rheinische Post zich af.
“Als eerste stad in Duitsland is Duisburg in 1982 een stedenband aangegaan met een stad in China, namelijk Wuhan. Andere steden, zoals Arnhem, distantiëren zich nu vanwege de schending van de mensenrechten. Wat doet Duisburg?”

Burgemeester Sören Link van Duisburg ziet geen redenen om de stap van Arnhem te volgen. Ook andere zustersteden van Wuhan handhaven hun stedenband.

Wuhan is in totaal verbonden met zeventien andere steden, waaronder Adelaide in Australië, Bordeaux in Frankrijk en Christchurch in Nieuw Zeeland.

Vorige artikel

Willemstunnel hele week afgesloten

Volgende artikel

Volt doet in Arnhem mee met de gemeenteraadsverkiezingen

Tip: