Verkenners GroenLinks en VVD moeten helpen om Arnhemse bestuurscrisis op te lossen

/

ARNHEM – Er komen twee verkenners die een rondje langs alle partijen gaan maken in de Arnhemse gemeenteraad om te zien hoe de Arnhemse bestuurscrisis opgelost kan worden. Dat is de uitkomst van een extra raadsvergadering die woensdagavond plaatsvond.

Vorige week zegden coalitiepartijen GroenLinks en PvdA de samenwerking op met coalitiepartners VVD en D66. Aanleiding was onenigheid over het oplopen van het zorgtekort van 18 miljoen euro. De diepere oorzaak van de breuk is de opstelling van D66 binnen de coalitie.

GroenLinks en PvdA verwijten D66 dat er niet constructief met hen is samen te werken. De partij was meermalen niet aanwezig tijdens coalitie-overleg en stelde zich in de gemeenteraad teveel op als oppositiepartij.

Fractievoorzitter Sabine Andeweg van D66 erkende tijdens de vergadering dat zij zich afgelopen maanden kritisch had opgesteld.
“Het klopt. We hebben als D66 meer dan vroeger gekozen voor dualisme. Misschien, misschien had onze toon iets milder kunnen zijn. We zijn bereid te veranderen als die behoefte er is.”

Andeweg stelde net als enkele andere partijen in de gemeenteraad voor dat er een lijmpoging gedaan zou worden om de coalitiebreuk te herstellen.

Maar de voorzichtige schuldbekentenis van D66 was, zoals dat heet, “too little, too late”.

Lijmpoging
Zowel GroenLinks als de Partij van de Arbeid hadden voorafgaand aan het debat al laten weten weinig heil te zien in een lijmpoging. Die woorden herhaalden ze tijdens het debat.

Mark Coenders van GroenLinks: “Wij hebben deze stap niet lichtzinnig genomen. We hebben nog lang gewacht voor we deze stap hebben genomen. We moeten naar een politiek van samenwerking in plaats van een politiek van elkaar tackelen. De blik moet vooruit.”

Eric Greving van de PvdA: “De samenwerking in de coalitie was moeizaam. De bereidheid om er samen uit te komen is klein. Een lijmpoging zoals hier gesuggereerd, dat zien wij niet. Dit is wat over een langere periode ontstaan is.”

Meerdere partijen in de gemeenteraad maakten duidelijk dat zij begrip hebben voor de stap van GroenLinks en VVD.
Guus van der Laak van Arnhem Centraal: “Er waren veel beschuldigende kruisverhoren in de gemeenteraad. D66 deed dat vaak. Het is niet de stijl van Arnhem Centraal.”
Leo de Groot van de Partij voor de Dieren: “Dat de samenwerking in de coalitie slecht was, kon iedereen zien.”

Verkenners
De VVD, met wie GroenLinks en PvdA eveneens de samenwerking opzegden, maakte duidelijk dat de problemen niet zo zeer met het zorgtekort te maken hadden.
Fractievoorzitter Leendert Combée: “Het echte probleem binnen de coalitie was niet een probleem van inzicht, maar de slechte onderlinge relatie.”
Combée doelde daarbij op de verhoudingen tussen GroenLinks en PvdA met D66.

De VVD stelde voor om twee verkenners aan te stellen om een inventarisatie te maken bij alle partijen in de gemeenteraad om de gewenste oplossingen in kaart te brengen. Namens de VVD had zwaargewicht Jan Markink zich al bereid verklaard, aldus Combée. Hij stelde voor dat GroenLinks de andere verkenner aan zou leveren.

Het voorstel van de VVD werd verwoord in een motie, die nipt werd aangenomen door de gemeenteraad. Ook het onderzoeken van een lijmpoging wordt in die verkenning meegenomen, al is dat door de duidelijke stellingname van GroenLinks en PvdA een onwaarschijnlijke optie.
Mark Coenders: “We hebben deze stap niet voor niets gezet.”

Een motie voor een lijmpoging met de oude coalitie haalde net geen meerderheid.

Update donderdag 27 juni 20.00 uur:
Namens GroenLinks is inmiddels Rutger Groot Wassink aangesteld als verkenner. Groot Wassink is wethouder van GroenLinks in Amsterdam. De twee verkenners willen op korte termijn gesprekken voeren. Onduidelijk is wanneer deze gesprekken zijn afgerond.