Gemeente: “Arnhem heeft de beste locatie voor het Songfestival”

/

De gemeente Arnhem heeft op dinsdag 2 juli de gemeenteraad ingelicht over de plannen om het Eurovisie Songfestival naar Arnhem te halen. Volgens de gemeente heeft Arnhem vijf goede argumenten om het Eurovisie Songfestival binnen te halen. De gemeente noemt ook twee risico’s.

De Arnhemse gemeenteraad moet deze week een besluit nemen of de gemeente wel of niet moet proberen het songfestival naar Arnhem te halen.

De argumenten om het Eurovisie Songfestival naar Arnhem te halen, liegen er niet om. Zo stelt de gemeente vast dat Arnhem “de beste locatie van Nederland” heeft.

“Vanwege de gevraagde hoogte van de locatie, 18 meter, zijn alleen Gelredome, Ahoy en de Brabanthallen geschikt”, schrijft de gemeente. “Daarnaast beschikt Gelredome over veruit de grootste capaciteit van alle Nederlandse locaties.”

Arnhem is daardoor extra aantrekkelijk, aldus de gemeente: “De opbrengst van de kaartverkoop zal in Arnhem veel hoger zijn dan in andere steden.”

Economische impact
Een ander argument om voor Arnhem te kiezen is de strategische ligging: “Perfect bereikbaar vanuit de belangrijkste steden in Nederland en de internationale luchthavens. Per openbaar vervoer, tussen diverse snelwegen en in de nabijheid van diverse vliegvelden.”

Bovendien heeft Arnhem ervaring in het organiseren van grootschalige evenementen, aldus de gemeente.
“Denk aan de Giro d’Italia in 2016 en het internationale fietscongres Velo-city in 2017, maar ook de succesvolle Symphonica in Rosso concertreeksen die in het Arnhemse Gelredome plaatsvonden.”

Tot slot noemt de gemeente nog twee minder belangrijke argumenten om de gemeenteraad te overtuigen: Arnhem kan rekenen op de steun van de provincie Gelderland. Bovendien leert de ervaring in andere steden dat het organiseren van het Eurovisie Songfestival een aanzienlijke economische impact kent.
“Stockholm (2016) leverde een geschatte PR-waarde van €145 miljoen en €32 miljoen extra inkomsten in de stad.”

Risico’s
Maar ja. De risico’s zijn er ook nog. Het eerste en grootste probleem dat de gemeente noemt is dat het nog maar de vraag is of Gelredome acht weken lang beschikbaar is.

Voor de organisatie van het Eurovisie Songfestival moet het stadion acht weken lang beschikbaar zijn. Dat betekent dat Vitesse al die tijd geen gebruik zal kunnen maken van haar stadion.

Maar volgens de gemeente is er een creatieve oplossing:
“Op dit moment wordt onderzocht of het speelveld buiten het stadion kan worden voorzien van een tijdelijke tribune, zodat Vitesse thuis kan spelen, terwijl de opbouw en de repetities van het Songfestival door kunnen gaan.”

Een ander mogelijk probleem is dat op dit moment nog onduidelijk is of Arnhem samen met de provincie Gelderland wel in staat is om een financiële bijdrage te leveren die groot genoeg is.
“Het is de vraag of wij als gezamenlijke overheden (provincie Gelderland en Arnhem) voldoende bieden ten opzichte van andere steden”, schrijft de gemeente aan de gemeenteraad.

Over de financiën zwijgt de brief. De gemeenteraad wordt op woensdag 3 juli in een besloten vergadering over dit onderdeel nader ingelicht.

Wanneer de gemeenteraad akkoord gaat met de kandidaatstelling van Arnhem als organiserende stad voor het Eurovisie Songfestival, wordt op 10 juli het bidbook ingediend.