De lijsttrekkers van de zes grootste partijen met elkaar in debat. (Foto: Rebin Maref/Twitter.)

Verkiezingsdebat Gelderlander: nietszeggend en veelzeggend tegelijkertijd

/

ARNHEM – Gisteren werd in de raadszaal van het stadhuis het verkiezingsdebat van de Gelderlander gehouden. Alle 16 partijen die bij de gemeenteraadsverkiezingen in Arnhem meedoen, waren bij het debat aanwezig.

(Door: Patrick Arink)

Verkiezingsdebatten zijn over het algemeen niet zo spannend. Alle partijen doen hun best om zo goed mogelijk voor de dag te komen om stemmen te winnen, maar met 75 minuten debattijd en 16 verschillende partijen die aan het woord willen komen, is er per partij maar weinig tijd om te shinen.

Het debat van de Gelderlander verliep daardoor allesbehalve spannend. Inhoudelijk bleven de partijen dicht bij hun verkiezingsprogramma en van echt debat was geen sprake. Toch geeft het debat wel een goede inkijk in de Arnhemse politiek van dit moment.

Hoe wordt er gereageerd op beweringen van politici door andere partijen? Wie valt wie aan en waar wordt gezocht naar overeenkomsten? Het zegt veel over de politieke verhoudingen.

Dat was het sterkst te zien in de eerste ronde van het debat, waarbij de zes grootste partijen in de gemeenteraad met elkaar in gesprek gingen over klimaat en woningbouw.

Profileren

Ondanks het verschil in standpunten, leken GroenLinks, VVD en D66 dicht bij elkaar te staan. Echt grote meningsverschillen waren er niet en er werd ook geen poging gedaan de verschillen te vergroten.
PvdA, Arnhem Centraal en SP waren meer gericht op het profileren van hun eigen partij door de verschillen met andere partijen te benadrukken.

Cathelijne Bouwkamp (GroenLinks) en Gerrie Elfrink (SP) waren, zoals vanouds, de beste debaters. Een verhaal met een kop en een staart, vanuit de eigen idealen, met de juiste steekwoorden op het juiste moment.

In het tweede deel van het debat kregen de zes kleinere partijen in de gemeenteraad de gelegenheid met elkaar in debat te gaan. Heel interessant werd het niet, al gaf gespreksleider Rob Berends iedereen de gelegenheid om zich te profileren.

Feitelijk deed geen van de lijsttrekkers het slecht tijdens het debat. Er was niemand die door het ijs viel. Ook de nieuwkomers deden het verrassend goed.

Volt en FVD

De nieuwe partijen kregen van de Gelderlander de gelegenheid om in een vragenrondje meer te vertellen. De bijdragen van J&O en NVU slaan we over. Zij zullen geen zetels halen. Maar voor FVD en Volt ligt dat anders.

Namens FVD was Sid Lukkassen aanwezig. Lukkassen werd door Rob Berends van de Gelderlander gevraagd naar de pro-Russische standpunten van ‘Putin-fanboy’ Thierry Baudet. Hoe kijkt FVD Arnhem daar tegenaan? Lukkassen, duidelijk gespannen, had geen zin om de vraag te beantwoorden. Maar na enig aandringen kwam er een keurig politiek non-antwoord.

“Als u mijn oeuvre heeft gevolgd, dan weet u dat ik al heb geschreven over de geopolitiek in 2015. Rusland wordt nu gedwongen een marionet van China te worden. Uiteindelijk zijn er alleen maar verliezers hier.”

Niels Scholten van Volt werd vanzelfsprekend gevraagd naar de toestand binnen de Tweede Kamerfractie van Volt. Losjes en ontspannen gaf hij antwoord.
“Toen ik mij kandidaat stelde, zei ik tegen mijn omgeving: ik hoop maar niet dat ze in Den Haag iets geks doen. En wat doen ze een maand voor de verkiezingen? Ze doen wat geks.”

Scholten gaat ervan uit dat dit ook gevolgen kan hebben voor de uitslag van Volt in Arnhem.
“Ik heb veel vertrouwen in de Arnhemse kiezers, maar je merkt toch dat landelijke politiek lokale verkiezingen beïnvloedt.”

Zowel Scholten als Lukkassen kwamen in het debat ervaren over. Daar is een logische reden voor. Beiden waren eerder politiek actief. Lukkassen was raadslid namens de VVD in Duiven. Scholten was een tijdje voorzitter van D66 in Arnhem.

Het slotdebat voor de gemeenteraadsverkiezingen in Arnhem wordt komende maandag gehouden vanuit Rozet. De organisatie van dat debat is in handen van RTV Connect.

Het debat van de Gelderlander is hieronder terug te kijken: