Verkiezingsfestival in aanloop naar de Europese Verkiezingen

/

ARNHEM – Op het Audrey Hepburnplein in het centrum van Arnhem vindt zondag 2 juni een klein verkiezingsfestival plaats. Met het festival hoopt de gemeente Arnhem de opkomst bij de Europese verkiezingen te vergroten.

(Door: Patrick Arink)

Tien kraampjes van de verschillende politieke partijen zijn op het Audrey Hepburnplein aanwezig om meer informatie te geven over de standpunten van hun partij. Bezoekers kunnen daarnaast ‘proefstemmen’ in een stemhokje of luisteren naar muziek door bandjes vanaf het podium.

“Het doet me iedere keer weer pijn”, zei burgemeester Marcouch bij de opening van het verkiezingsfestival. “Steevast gaan er in Arnhem minder mensen naar de stembus dan het gemiddelde in Nederland.”

Het is om die reden dat er onder leiding van Marcouch alles aan gedaan wordt om zoveel mogelijk mensen bij de verkiezingen naar de stembus te krijgen. Zo ook dit keer bij de Europese verkiezingen waarbij kiezers in Nederland bepalen welke 31 Nederlandse Europarlementariërs er plaatsnemen in het Europees parlement.

Marcouch: “Maar als puntje bij paaltje komt, hebben wij weinig kijk op wie van onze kandidaten onze visie in Brussel vertegenwoordigt. Hier op het plein staan mensen van uiteenlopende politieke partijen klaar om met u te praten.”

Kandidaat

Tussen de tien partijen op het plein staat inderdaad een kandidaat op wie komende donderdag 6 juni gestemd kan worden. Oud-wethouder Roeland van der Zee staat op plek 23 bij de VVD. Van der Zee heeft zelfs flyers waarop wordt opgeroepen om op hem te stemmen.

“Grappig toch?”, aldus Van der Zee. “Ik ga natuurlijk niet gekozen worden, maar ik vind het heel leuk om dit een keertje zo mee te maken.”

Er is nog een andere Arnhemmer op wie gestemd kan worden bij de Europese verkiezingen. ‘Onze’ Gerrie Elfrink is lijsttrekker voor de SP bij de Europese verkiezingen.

De SP is op dit moment niet vertegenwoordigd in het Europees parlement, maar wanneer de SP bij de verkiezingen 3,4 procent van de stemmen haalt, is dat voldoende voor een zetel in het Europees parlement. De kans dat dat gaat gebeuren lijkt groot te zijn. In de laatste opiniepeiling staat de SP op 1 zetel.

Volgens bureau Ipsos wordt de PVV met 9 zetels de grootste partij, gevolgd door PvdA/GL met 8 zetels, VVD met 5 zetels, D66, Volt en CDA met ieder 2 zetels en NSC, BBB en SP met 1 zetel.

Meer informatie over de Europese verkiezingen op donderdag 6 juni is te vinden op de website Arnhemstemt.nl.