Verkoop Soros-woningen: Elfrink gaf al groen licht vóór B&W daarover besloten had

/

ARNHEM – Een week voor het college van B&W een besluit nam over het geven van een positief advies over de verkoop van sociale huurwoningen aan de Amerikaanse miljardair George Soros, liet wethouder Elfrink (SP) al aan Vivare weten dat de gemeente Arnhem een positieve zienswijze zou afgeven.

Dit blijkt uit documenten die de Arnhemsche Courant via een wob-verzoek heeft opgevraagd bij de gemeente Arnhem.

(Door: Patrick Arink)

De secretaresse van Elfrink schrijft op 9 juni 2015 aan Vivare: “Gerrie laat weten dat jullie een positieve zienswijze kunnen verwachten.”

De secretaresse waarschuwt dat dit nog niet naar buiten mag komen.
“Hij wil c.q. moet dat wel eerst delen met het college, ook vóórdat jullie het bekend maken. Het komt dinsdag 16 juni a.s. in het college. Daarna ontvangen jullie onze schriftelijke reactie. Zoals gezegd, s.v.p. daarna pas een en ander bekend maken.”

Gedwongen verhuizingen

Miljardair George Soros maakte 83 miljoen euro winst op sociale huurwoningen die in 2015 waren overgekocht van woningcorporatie Vivare. Soros verkocht de panden vervolgens met miljoenen winst door. Soros kon de panden kopen nadat toenmalig wethouder Elfrink (SP) positief adviseerde over de aankoop.

Onder de kop ‘Hoe schatrijke George Soros miljoenen verdiende aan een Arnhems volksbuurtje’ schreef de Gelderlander twee maanden geleden een reconstructie over de verkoop.

De Gelderlander meldde dat Elfrink als wethouder een positief advies gaf over de verkoop van 216 sociale huurwoningen in de Geitenkamp. Door huurverhogingen zijn meerdere bewoners sindsdien al gedwongen om te verhuizen.

Ontkenning

Elfrink ontkende aanvankelijk dat de gemeente Arnhem een positief advies over de verkoop had gegeven.
“Wat de krant nu beweert klopt niet”, schreef Elfrink op Twitter. “De gemeente heeft nooit ‘positief’ geadviseerd over de verkoop en ik als wethouder zeker niet.”

Elfrink slikte zijn woorden in nadat uit documenten die de Arnhemsche Courant in handen kreeg bleek dat hij niet de waarheid sprak.
In een vertrouwelijke nota van B&W uit 2014 staat al dat de gemeente van plan is om een positieve zienswijze af te geven.

Dat de verkoop van de huurwoningen tot gevolg kan hebben dat huurders in de problemen kunnen komen, wordt in de collegenota erkend:
“Wellicht stijgt een deel van de woningen boven de huurliberalisatiegrens of blijft een deel van de woningen niet beschikbaar voor lagere inkomens.”

Het is voor Elfrink geen reden een negatieve zienswijze te geven.

Lofuitingen

Van het vastgoedbedrijf Nieuwstad Advies, betrokken bij de verkoop van de woningen aan Soros, ontvangt Elfrink na het afgeven van de positieve zienswijzen lofuitingen voor de manier waarop hij de verkoop mogelijk heeft gemaakt.

“De positieve zienswijzen van de gemeente op de 216 woningen van Vivare en de koper van deze woningen worden zeer gewaardeerd door Vivare en koper. Ik heb het idee dat koper en de gemeente Arnhem elkaar zouden kunnen vinden als het gaat om andere belangen op het vlak van de woningmarkt.”

Uit de brief aan Elfrink blijkt bovendien dat de toenmalige SP-wethouder graag in contact komt met meer vastgoedinvesteerders:
“Ook ben ik niet vergeten jouw open vraag of en hoe de gemeente in contact kan komen met andere woningbeleggers in de gemeente, waar ik vanzelfsprekend graag nog bij je op terug kom.”

Komende woensdag debat

Komende woensdag komt de verkoop van de woningen aan Soros aan de orde in de gemeenteraad in een debat dat werd aangevraagd door Sarah Dobbe van de SP.

“Arnhemse huizen zijn om in te wonen, en niet zijn voor beleggers om winsten mee te maken. We willen weten hoe we dit kunnen voorkomen, en hoe Arnhemse huizen van beleggers kunnen worden gered”, schrijft Dobbe in haar debatverzoek.

Toen Dobbe haar debatverzoek deed, was nog niet duidelijk dat ze het daarmee haar partijgenoot Gerrie Elfrink heel lastig maakt. De documenten waaruit blijkt dat de feiten anders liggen dan Elfrink beweerde, kwamen pas na het debatverzoek van de SP naar buiten.

Post Scriptum:
Gerrie Elfrink is in de gelegenheid gesteld om weerwoord te geven. Hij heeft ervoor gekozen om de vragen die hem gesteld zijn niet te beantwoorden.

De documenten die de Arnhemsche Courant via een wob-verzoek heeft opgevraagd worden door de gemeente Arnhem gepubliceerd op deze pagina.