Waterstand bij Arnhem daalt alweer

ARNHEM – Het water bij Arnhem heeft zijn hoogste stand bereikt. Nadat het water in de Neder-Rijn zondag om 16.30 uur uitkwam op 11.59 meter boven NAP, is het peil nu weer aan het teruglopen. Maandagochtend om 11 uur was het water alweer tien centimeter gezakt.

Na de overvloedige regenval in het zuid-westen van Duitsland van afgelopen week, steeg het water in de Rijn, de IJssel en de Neder-Rijn razendsnel. Tot grote problemen, zoals in het stroomgebied van de Maas, heeft dat echter niet geleid.

Het zomerhoogwater trok afgelopen weekend veel mensen. Op de Rijnkade kwamen veel Arnhemmers een kijkje nemen bij het wassende water. De terrassen aan de Rijnkade zaten overvol en ook bij Strand Zuid op de Stadsblokken was het druk.

Ondanks grote waarschuwingsborden, konden sommige mensen het niet laten om het water in te gaan. De gemeente Arnhem waarschuwde dat zelfs pootjebaden in de rivier gevaarlijk was door de sterke stroming in de rivier. De politie heeft afgelopen weekend meerdere mensen die de waarschuwingen negeerden uit het water gehaald.

Veel mensen waren afgelopen week bevreesd dat de overvloedige regenval net zoals op de Maas zou zorgen voor veel problemen. Die problemen bleven uit in het stroomgebied van de Rijn. Sterker nog: volgens de normering van Rijkswaterstaat bleef het waterpeil in Arnhem onder de grens die gehanteerd wordt voor ‘officieel’ hoogwater.

Pas wanneer het waterpeil bij Arnhem boven 12.25 meter boven NAP uitkomt, spreekt Rijkswaterstaat van hoogwater.

Breed winterbed

Dat problemen zoals op de Maas uitbleven, heeft meerdere oorzaken. De belangrijkste reden is dat de Maas van oudsher een regenrivier is en de Rijn vooral gevoed wordt door gesmolten sneeuw en gletsjerwater.

Door gesmolten sneeuw is de Rijn gemaakt om in het voorjaar een ‘piek’ aan water af te voeren. Een breed winterbed zorgt ervoor dat de Rijn de watergolf kwijt kan.
Omdat regen normaal gesproken geleidelijker valt, is de Maas minder goed geschikt om een hoogwatergolf te kunnen verwerken.

Na de watersnood in 1995 is de afvoercapaciteit van de Rijn en haar aftakkingen sterk verbeterd. Bij Arnhem werden in het kader van ‘Ruimte voor de Rivier’ maatregelen genomen die het waterpeil in de Neder-Rijn omlaag hebben gebracht.

Binnenkort gaat het waterpeil bij Arnhem verder omlaag wanneer de plannen voor Stadsblokken-Meinerswijk worden uitgevoerd. De aanleg van een nevengeul in Meinerswijk zorgt ervoor dat het waterpeil nog eens tien centimeter omlaag gaat.