Vernieuwing Stadstheater wordt flink duurder: SP vraagt interpellatiedebat aan

//

ARNHEM – Uit berekeningen van de gemeente Arnhem blijkt dat de vernieuwing van het Stadstheater duurder wordt dan de bedoeling is. Vandaag werd bekend dat er 8,5 miljoen euro meer nodig is dan de gemeenteraad hiervoor heeft gereserveerd. Voor de SP is de verhoging van de kosten aanleiding een interpellatiedebat aan te vragen.

Na heel veel schrappen en schrapen ging de gemeenteraad begin dit jaar akkoord met de renovatie en vernieuwing van het Stadstheater. Voor het vernieuwen van het Stadstheater was 55 miljoen euro uitgetrokken. De gemeenteraad vond nog 10 miljoen euro om ook de kleine zaal aan te pakken.

Afgelopen maand werd al bekend dat het met het beschikbare budget niet ging lukken. Vandaag werd bekend dat er op z’n minst 8,5 miljoen euro bij moet om de plannen te realiseren. Alles bij elkaar komen de totale kosten nu uit op ruim 73 miljoen euro.

De kostenverhoging is voor de SP aanleiding om voor komende woensdag een interpellatiedebat aan te vragen.
“Het stadsbestuur lijkt zichzelf echter met haar megalomane plannen in een doodlopende steeg te hebben gevangen”, stelt de SP. “Daardoor lopen de kosten steeds verder op en ligt er na jaren praten en rekenen niets op de tekentafel en dreigen de kosten nog verder toe te nemen.”

De SP wil weten of de stijging van de kosten niet eerder was te voorzien. Daarnaast vraagt de partij aan het college van B&W om verantwoording af te leggen over de gang van zaken.

Het is de vraag of het interpellatiedebat gehonoreerd zal worden door de gemeenteraad. Voor de besluitvormende vergadering van komende woensdag staat al een bomvolle lijst met punten op de agenda. Zo dient de gemeenteraad uiterlijk komende woensdag een besluit te nemen over de toekomst van de Schaapsdrift.

De oplegging van de Wet Voorkeursrecht Gemeenten (Wvg) vervalt wanneer de gemeenteraad hier komende woensdag geen besluit over neemt. Hoewel het verzoek van de SP om een debat te houden over het Stadstheater legitiem is, lijkt het mede te zijn ingegeven door de tijdsdruk die de gemeenteraad heeft met het besluit over de Schaapsdrift.

Wanneer de gemeenteraad het interpellatieverzoek honoreert, is het in theorie denkbaar dat er woensdagavond te weinig tijd overblijft om een besluit te nemen over de Schaapsdrift.

Vorige artikel

Helmen vol verhalen: de ervaringen van veteranen als kunstproject

Volgende artikel

“Welkom in Klein België!” Bewoners Schaapsdrift roepen de onafhankelijkheid uit

Tip: