Vlag halfstok in Arnhem voor slachtoffers aardbeving Marokko

ARNHEM – Burgemeester Ahmed Marcouch heeft maandagochtend samen met wethouders, raadsleden en betrokken Arnhemmers de Marokkaanse vlag halfstok gehangen bij het stadhuis.

(Door: Patrick Arink)

Het zuiden van Marokko werd afgelopen zaterdag getroffen door een zware aardbeving. Door de aardbeving zijn hele dorpen van de kaart geveegd. Volgens de laatste berichten zijn er al meer dan 2.000 doden te betreuren. De vrees is dat dit aantal nog verder zal oplopen.

Burgemeester Ahmed Marcouch, zelf afkomstig uit het gebied, heeft maandagochtend bij het stadhuis in Arnhem de vlag van Marokko halfstok gehangen. Ook na de aardbeving in Turkije en Syrië, in februari van dit jaar, werd de vlag halfstok gehangen.

De vlagceremonie vond plaats onder grote publieke belangstelling. Ruim honderd mensen, waaronder veel mensen uit de Marokkaanse gemeenschap in Arnhem, waren aanwezig bij het stadhuis. Ook Commisaris van de Koning John Berends en een vertegenwoordiger van de Marokkaanse ambassade waren aanwezig.

De hulp voor slachtoffers van de aardbeving in Marokko komt slechts langzaam op gang. Internationaal hebben heel veel landen, waaronder Nederland, hulp aangeboden. Maar de Marokkaanse autoriteiten zijn terughoudend in het toelaten van internationale reddingsteams.
Marokko heeft inmiddels hulp geaccepteerd van reddingsteams uit vier landen: Spanje, Verenigd Koninkrijk, Qatar en de Verenigde Arabische Emiraten.

Burgemeester Marcouch begrijpt dat Marokko de regie in handen wil houden, maar bij WNL zei hij gisteren dat hij hoopt dat Marokko snel de grenzen opent voor internationale hulp.

“Als een reddingsteam aankomt, moet je het natuurlijk ontvangen en moet er richting gegeven worden. Maar ik heb het idee dat de overheid zodanig door de aardbeving overvallen is en dat het gebied zo groot is en zo divers, dat ze alle manschappen, capaciteit en denken nodig hebben.”

1 euro per inwoner

Na de aardbeving in Turkije en Syrië werd vanuit Arnhem 1 euro per inwoner gedoneerd voor hulp aan het getroffen gebied. Inmiddels hebben zowel Amsterdam als Rotterdam al aangekondigd dat zij dat ook nu doen. Of Arnhem dat initiatief volgt is nog onduidelijk.

Marcouch: “Dat zijn initiatieven die we overwegen. Het is sowieso hartverwarmend om te horen dat er door de Marokkaanse gemeenschap in Arnhem in korte tijd al 30.000 euro is ingezameld.”

Het Rode Kruis heeft giro 6868 geopend voor hulp na de dodelijke aardbeving in Marokko. Het geld dat binnenkomt gaat naar de hulpverlening van de Marokkaanse Rode Halvemaan. Dat is de zusterorganisatie van het Rode Kruis in Marokko.

De Rode Halvemaan ondersteunt de autoriteiten en reddingsdiensten bij het werk in het rampgebied.