ARNHEM – De Apeldoornseweg, Weerdjesstraat, Van Muijlwijkstraat, Onderlangs, Laan van Presikhaaf, Wichard van Pontlaan en de Willemstunnel: er zijn nogal wat straten die deze zomer worden afgesloten vanwege werkzaamheden.
(Door: Redactie)
De bereikbaarheid van Arnhem staat onder druk deze zomer. De gemeente Arnhem gebruikt de zomerperiode om wegwerkzaamheden uit te voeren op een groot aantal wegen in Arnhem.
In sommige gevallen leidt dat amper tot grote overlast, omdat het verkeer makkelijk zijn weg vindt via goede alternatieve routes. Een voorbeeld daarvan zijn de werkzaamheden op de Van Muijlwijkstraat.
Maar lang niet altijd is dat het geval. Vanaf deze week tot en met 18 augustus is de Onderlangs vanuit Oosterbeek afgesloten. Verkeer uit Oosterbeek wordt via de Utrechtseweg en Utrechtsestraat naar de Centrumring geleid.
Het is een begrijpelijk alternatief, maar het is geen alternatief. De omleiding leidt tot grote verkeersdrukte en opstoppingen. De route langs het station is niet in staat om al dit verkeer adequaat af te handelen.
Ook de afsluiting van bijvoorbeeld de Weerdjesstraat, van 29 juli tot en met 6 augustus, zal ongetwijfeld leiden tot veel verkeersoverlast. Voor de VVD in de gemeenteraad zijn alle wegafsluitingen aanleiding om vragen te stellen in de gemeenteraad.
“Wat gaat het college doen om ervoor te zorgen dat bezoekers zich welkom blijven voelen en ondanks de werkzaamheden de stad goed kunnen bereiken”, wil de VVD weten. “Zijn er alternatieve routes of omleidingen beschikbaar? Zo ja, hoe worden deze gecommuniceerd?”
Dat laatste is een punt waar de gemeente Arnhem veel steken laat vallen. Weinig mensen in Arnhem zijn op de hoogte van het grote aantal wegafsluitingen dat deze zomer plaatsvindt.
De gemeente ziet vooral haar eigen website als belangrijkste communicatiekanaal naar de stad toe om werkzaamheden en wegafsluitingen aan te kondigen.
Het is niet voor het eerst dat de gemeente de zomerperiode gebruikt om een groot aantal noodzakelijke werkzaamheden uit te voeren. Maar in eerdere jaren ging het goed mis met zowel de bereikbaarheid als de communicatie over de werkzaamheden.
De VVD voorziet een herhaling.
“Welke maatregelen heeft het college genomen in het kader van problemen in voorgaande jaren en de kritische vragen over opstoppingen die toen gesteld zijn”, vraagt de VVD aan wethouder Kundic (D66) van Mobiliteit. “Wat heeft het college geleerd uit eerdere situaties en doet het college nu daarom anders?”
Kundic zal de vragen vanavond tijdens de raadsvergadering beantwoorden.