Wespen hoeven niet dood van SP en Partij voor de Dieren

//

ARNHEM – Als het aan de SP en de Partij voor de Dieren ligt, worden wespen die voor overlast zorgen in Arnhem voortaan gevangen en niet vernietigd. De partijen dienen vanavond een motie in die de gemeente Arnhem oproept om meer informatie te geven over een vriendelijkere manier om wespenoverlast tegen te gaan.

Wespen zijn niet populair. Dat is niet verwonderlijk. Ze steken, ze zijn agressief en ze blijven hardnekkig om je heen zoemen.

“Maar we moeten het automatisme loslaten dat potentieel agressieve dieren ook agressief bestreden moeten worden”, aldus SP en Partij voor de Dieren. De partijen wijzen erop dat het vernietigen van wespennesten vaak niet nodig is en dat de gemeente een taak heeft om diervriendelijke overlastbestrijding te bevorderen.

Wespen mogen dan irritant en vervelend zijn: ze zijn enorm nuttig in de natuur. Om die reden zou het goed zijn als de gemeente stopt met het bevorderen van het gebruik van bestrijdingsmiddelen, menen de twee partijen.

Volgens de SP en de Partij voor de Dieren kunnen wespennesten in veel gevallen verplaatst worden naar een plek waar ze geen overlast geven. Dat kan op twee manieren.

Een klein nest kan in het donker verplaatst worden door een deskundige wanneer het koel en donker is. Wespen zijn dan rustiger en overdag.
Het wespennest wordt eerst losgemaakt en daarna in een speciale doos vastgelijmd. Deze doos wordt daarna zo dicht mogelijk bij de plek gezet waar het nest zich oorspronkelijk bevond. Als alle gealarmeerde en rondvliegende wespen weer terug in het nest zijn wordt de doos afgesloten en kan het nest verplaatst worden.

Voor grotere nesten is er ook nog de ‘stofzuigermethode’. Met behulp van een stofzuiger worden de wespen eerst opgezogen. Pas als de meeste wespen zijn gevangen wordt het wespennest verwijderd en in een nestkast geplaatst. De wespen en de nestkast worden vervolgens verplaatst naar de nieuwe locatie.

In hun voorstel verwijzen de twee partijen naar de website van de wespenstichting, waar meer informatie te vinden is over wespen. Op de site worden ook mythes over wespen ontkracht.
Wespen zijn agressief (“Flauwekul!”), ze zijn lastig (“Lariekoek!”) en wespen zijn nutteloos (“Onzin!”).

Volgens de Wespenstichting behoren wespen tot de meest gehate dieren ter wereld “door een aantal hardnekkige misverstanden en een gebrek aan basiskennis over wespen”.

Vorige artikel

Bouwkamp lijsttrekker bij GroenLinks, Elfrink lijsttrekker bij SP

Volgende artikel

Elfrink: “Bescherm onze volkshuisvesting tegen de markt”

Tip: