Wethouder zet vraagtekens bij eigen ambities met de Schaapsdrift

/

ARNHEM – “Het is de vraag of en hoe het kan.” “Het is een stevige ambitie en of hij haalbaar is zullen we moeten onderzoeken.” “Ik ben ook benieuwd of het ons gaat lukken.” Zomaar wat citaten van wethouder Cathelijne Bouwkamp (GroenLinks) over de ambities van B&W in de startnotitie over de Schaapsdrift tijdens de raadsvergadering van gisteravond.

(Door: Patrick Arink)

Eind januari presenteerde het college van B&W een startnotitie met betrekking tot de ontwikkeling van de Schaapsdrift. In de startnotitie zijn de ambities van de gemeente vastgelegd voor het gebied.

De gemeente wil in de Schaapsdrift en omgeving minimaal 500 woningen en eenzelfde aantal werkplekken realiseren. Maximaal moeten dat 1.000 woningen en 1.000 werkplekken zijn. Daarnaast moet de buurt vergroend worden en moeten er voorzieningen komen, zoals winkels.

Een kritische gemeenteraad liet daarop eensgezind aan wethouder Cathelijne Bouwkamp weten dat zij de plannen te ambitieus vindt. Behoud van bestaande woningen moet het uitgangspunt zijn, aldus een meerderheid van de gemeenteraad. Dat betekent dat de aantallen die in de startnotitie genoemd worden, onuitvoerbaar zijn.

Die conclusie werd versterkt door de publicatie van een schaalstudie door de Arnhemsche Courant. Uit de schaalstudie door een stedebouwkundig bureau in opdracht van de gemeente Arnhem, blijkt dat het aantal woningen en werkplekken dat de gemeente wil bouwen op de Schaapsdrift totaal niet past in het gebied. De Arnhemsche Courant kreeg de schaalstudie in handen na een Woo-verzoek over de Schaapsdrift.

Zware ambitie

Tijdens een meningsvormende raadsvergadering reageerde wethouder Bouwkamp gisteravond op de kritiek vanuit de gemeenteraad. Precies een jaar na het opleggen van de Wvg op de buurt lijkt ook de wethouder in te zien dat de kaders in de startnotitie onrealistisch zijn.

Bouwkamp: “Het is een zware ambitie voor een redelijk klein gebied. In de startnotitie worden de ambities aangegeven. Dat zijn niet de normen met vastgelegde aantallen. We moeten echt een zorgvuldige afweging maken of dat kan en hoe dat kan.”

Bouwkamp erkende ook dat er zorgvuldig gekeken moet worden naar de belangen van de bewoners van de Schaapsdrift. Vanuit de gemeenteraad is al aangekondigd dat er een amendement komt dat moet zorgen dat behoud van bestaande woningen het uitgangspunt vormt bij de ontwikkeling van de Schaapsdrift.
Bouwkamp: “Vanuit het college van B&W is dat helemaal prima.”

Regie

Uit de woorden van de wethouder én uit nieuwe documenten die de Arnhemsche Courant ontving na een Woo-verzoek, blijkt dat er in het dossier Schaapsdrift een andere koers wordt gevaren dan een jaar geleden. Wethouder Bouwkamp lijkt, anders dan een tijd geleden, bovenop het dossier te zitten en de regie inmiddels stevig in handen te hebben.

Uit de Woo-documenten die de Arnhemsche Courant binnen heeft, blijkt dat er afgelopen tijd behoorlijk wat veranderingen zijn doorgevoerd op het stadhuis.

De projectleider is vervangen. Er is een stedebouwkundige aangesteld. Er is een communicatiebureau ingeschakeld voor ‘crisismanagement’ en wethouder Bouwkamp heeft een nieuwe woordvoerder die eerder voor minister Hugo de Jonge werkte.

Drie maanden na het indienen van een Woo-verzoek heeft de gemeente Arnhem nog steeds niet alle gevraagde documenten vrijgegeven aan de Arnhemsche Courant. In het tempo dat de gemeente hanteert, duurt het 100 weken voordat alle documenten zijn gestuurd. De maximale wettelijke termijn is zes weken. Deze termijn is inmiddels al zeven weken overschreden. Om die reden dienen er op korte termijn twee rechtszaken tegen de gemeente Arnhem.

Een beroep bij de rechtbank en de gang naar de voorzieningenrechter moeten ervoor zorgen dat alle documenten voor de besluitvormende vergadering over de Schaapsdrift openbaar zijn.