Burgemeester Marcouch heeft dit weekend in het Spijkerkwartier een woning gesloten wegens aanhoudende meldingen over drugsoverlast. De rijtjeswoning aan de Spoorwegstraat is vanaf nu voor drie maanden verzegeld, op grond van de Opiumwet. In de rijtjeswoning naast nachtopvang De Duif was dag en nacht overlast met geschreeuw. In de kelder is een hennepkwekerij gevonden.
(Door: Redactie)
De komende tijd controleren politie en handhavers of de eigenaar de woning inderdaad gesloten houdt, zo kondigde de burgemeester aan in een brief die hij bij de eigenaar liet bezorgen:
“Uw woning vormt een gevaar voor de veiligheid en leefbaarheid van onze stad en haar inwoners.”
Tussentijds betreden van de woning komt de eigenaar te staan op duizenden euro’s boete of maandenlange gevangenisstraf. De zegel verbreken verzwaart de straf.
Marcouch: “Bravo voor de melders. Zij helpen ons veilig zijn. Doel is immers niet de dader te vervolgen met boetes en straf, ons doel is dat de overlast stopt. Zo helpen wij allemaal mee aan onze veilige wijk, de bewoners, de politie en de handhavers kunnen niet zonder elkaar.”
Normaal krijgt de eigenaar bij de eerste constatering een waarschuwing, bij de tweede keer een sluiting voor een half jaar en bij de derde keer een sluiting voor een jaar.
Ernstige overlast geldt echter als verzwarende omstandigheid en dan volgt sluiting meteen al bij de eerste constatering; eerst voor drie maanden, de tweede keer voor een jaar en de derde keer voor twee jaar of onbepaalde tijd.
Naast meldingen van gevaarlijk overlastgevend gedrag, zijn ook handelsvoorraden drugs een verzwarende factor voor sluiting. De hennepkwekerij met bijna negentig planten zoals die aan de Spoorwegstraat werd gevonden, wordt gezien als zeventien maal de gebruiksvoorraad van vijf planten.
Arnhem-Oost
De Spoorwegstraat in het Spijkerkwartier hoort bij de Steenstraat en omgeving met veel aandacht voor activiteiten tegen vervuiling en verwaarlozing.
Burgemeester Marcouch: “Verloedering trekt drugsdealers aan die hen de verkeerde kringen in trekken, terwijl onze kinderen en hun ouders juist buurtbewoners nodig hebben die hen optillen. Wij willen onze kinderen aanbieden dat zij ’s nachts goed kunnen slapen, zonder voortdurend opgeschrikt te worden door geschreeuw bij open vuren in panden zonder elektriciteit. En wij hebben voor onze huishoudens woonhuizen nodig, geen hennepkwekerijen.”
Afgelopen jaar werden in Arnhem twintig panden gesloten wegens overlast en criminele activiteiten.