54,5 miljoen voor renoveren en vernieuwen Stadstheater

///

ARNHEM – Het Stadstheater wordt voor 54,5 miljoen euro opgeknapt. Maar geld voor het opknappen van de kleine zaal is er niet en Introdans en Oostpool worden niet gehuisvest in het vernieuwde Stadstheater. Het college van B&W stelt dit voor aan de gemeenteraad.

Twee maanden geleden werd bekend dat de ambitieuze plannen van de gemeente met het Stadstheater niet haalbaar waren. Voor het vernieuwen van het theater mét uitbreiding voor Introdans en Oostpool was in totaal een bedrag van meer dan 100 miljoen euro noodzakelijk, bleek uit nieuwe berekeningen.
De gemeenteraad had bepaald dat vernieuwing van het Stadstheater niet duurder mocht zijn dan 73 miljoen euro.

Wethouder Cathelijne Bouwkamp (Cultuur, GroenLinks) was daardoor gedwongen de plannen fors naar beneden bij te stellen. Uit de nieuwe plannen blijkt dat het oorspronkelijke plan definitief niet wordt uitgevoerd.

In de nieuwe plannen krijgt het Stadstheater een nieuwe grote zaal en wordt het gebouw gerenoveerd. Feitelijk is dat het plan. Geld om andere onderdelen uit te voeren is er niet.
“Door prioriteit te geven aan de grote zaal van het Stadstheater is het niet mogelijk om de kleine zaal nu aan te pakken”, aldus B&W.
Het college stelt voor de komende maanden te onderzoeken welke oplossingen mogelijk zijn voor de kleine zaal van het Stadstheater.

Lauwersgrachtalliantie

Sinds 2015 werd via de zogeheten Lauwersgrachtalliantie geprobeerd om in de plannen voor het Stadstheater ook te zorgen voor huisvesting van Introdans en Oostpool in een vernieuwd en groter Stadstheater. Dat is nu definitief van de baan.

Wethouder Bouwkamp: “De afgelopen weken is intensief overleg geweest met de directies van het Stadstheater, Introdans en Oostpool. Dat waren geen makkelijke gesprekken. Met het geld dat beschikbaar is, is het niet mogelijk om de samenwoon-ambitie volgens plan te realiseren. De teleurstelling daarover is groot en dat begrijpen wij.”

Het college wil 250.000 euro per jaar reserveren om de huisvesting van Oostpool en Introdans te verbeteren. Beide instellingen zijn rijksgezelschappen. Kosten voor huisvesting komen primair voor rekening van het Rijk.

De huidige huisvesting voldoet volgens B&W echter niet wat betreft werkomstandigheden en toegankelijkheid. Daarom wil de gemeente toch geld voor huisvesting bijdragen.
“De huidige situatieremt de artistieke groei en ambitie van beide gezelschappen”, aldus B&W.

Wethouder Bouwkamp heeft een voorstel gestuurd aan de gemeenteraad. Wanneer de gemeenteraad zich uitspreekt over de plannen is nog niet bekend.

Vorige artikel

Eerste bezwaren tegen plannen Stadsblokken-Meinerswijk afgewezen

Volgende artikel

Niels Scholten lijsttrekker Volt bij gemeenteraadsverkiezingen

Tip: