ARNHEM – Met een bestuursopdracht, een rapportage over diversiteit en twee raadsbrieven liet het college van B&W afgelopen week zien dat zij er alles aan wil doen om de discriminatieaffaire achter zich te laten. De ChristenUnie en de SP zijn vooralsnog allerminst overtuigd. “Het lijkt een publiciteitsstunt om de goede bedoelingen te laten zien.”
Wethouder Martien Louwers (PvdA) en Jan van Dellen (VVD) overleefden twee maanden geleden ternauwernood een debat waarin de zogeheten discriminatieaffaire besproken werd. Een rapport waaruit blijkt dat mensen met een niet-westerse achtergrond minder kans maken op een baan bij de gemeente Arnhem bleef maandenlang in een la liggen.
Pas nadat ChristenUnie-raadslid Nathalie Nede er uitgebreid om vroeg, kwam het rapport naar buiten.
De wethouders beloofden beterschap en lieten een kritische gemeenteraad destijds weten dat zij er alles aan willen doen om het vertrouwen van de raad terug te winnen. Het leidde onder meer tot de aankondiging afgelopen week dat de gemeente Arnhem de ambtelijke organisatie binnen vijf jaar divers en inclusief wil maken.
Maar vertrouwen komt te voet en gaat te paard. Het vertrouwen is nog lang niet hersteld, bleek gisteravond tijdens een debat in de gemeenteraad.
Drempels
Het college van B&W wil dat het personeelsbestand van de gemeente binnen vijf jaar een afspiegeling is van de beroepsbevolking. Volgens Gerrie Elfrink van de SP is dat geen oplossing.
“Mensen in de organisatie duwen lost geen problemen op. Het college erkent niet dat mensen zijn afgehaakt bij de gemeente omdat ze geen veilige werkplek ervoeren. Er worden dus drempels in de gemeentelijke organisatie opgeworpen en die drempels worden niet weggenomen.”
Elfrink kreeg bijval van Nathalie Nede van de ChristenUnie. Het streven van het college een afspiegeling te zijn van de samenleving noemt ze mooi.
“Maar”, zegt zij: “Het lijkt een publiciteitsstunt om de goede bedoelingen te laten zien aan de buitenwereld. Dit gaat over grote verschillen in loon, over ongelijkheid in doorgroeimogelijkheden en over gevoelens van onheuse bejegening op de werkvloer. Daar is meer voor nodig dan een plan van aanpak. Het college beschrijft niet hoe het deze zaken wil aanpakken.”
Ziek thuis
Elfrink wilde van wethouder Van Dellen weten hoe het precies zit met de gemeentesecretaris en de concerndirecteur. Zij speelden een kwalijke rol in het achterhouden van het discriminatierapport. Volgens geruchten zitten beide ambtenaren al drie maanden ziek thuis.
“Het vertrouwen in beide personen zou zijn opgezegd. Kan het college hier openheid over geven”, wilde Elfrink weten.
Wethouder Van Dellen probeerde de vraag te omzeilen door te wijzen op de privacy van beide ambtenaren. Maar daar liet Elfrink de wethouder niet mee wegkomen. In de discriminatieaffaire werden beide ambtenaren tenslotte ook veelvuldig genoemd.
“Kennelijk weegt die privacy dan minder zwaar.”
Van Dellen meldde daarop dat de concerndirecteur inmiddels een andere functie heeft aanvaard en dat hij terugkomt bij de raad zodra er meer nieuws te melden is.