ARNHEM – Maandagochtend is een begin gemaakt met het kappen van alle bomen in de Parkstraat in de Spijkerbuurt. Bomenkap in de Spijkerbuurt zorgde in het verleden steevast voor heftige protesten. Dit keer is er niemand die protesteert.
(Door: Patrick Arink)
De bomen in de Parkstraat worden gekapt omdat de gemeente Arnhem bezig is met groot onderhoud in de Spijkerbuurt. Het riool moet worden vervangen en de straat wordt opnieuw ingericht. Daarbij moeten ook alle 39 bomen in de Parkstraat het veld ruimen.
Bewoners van de Parkstraat hebben afgelopen weekend samen met vrijwilligers van het BuurtGroenBedrijf de planten uit de boomspiegels gehaald. Die worden elders in de Spijkerbuurt weer geplant. De Parkstraat krijgt na de werkzaamheden nieuwe beplanting.
In het verleden leidde het kappen van bomen in de wijk voor grote protesten door bewoners. Actiegroepen uit de Spijkerbuurt met illustere namen als ‘Kappen met kappen’ en ‘Behoud bomen Arnhem’ stonden op hun achterste benen wanneer de gemeente plannen had om bomen in de versteende buurt weg te halen. Meermalen moest de politie eraan te pas komen om de kap van bomen mogelijk te maken.
Kandelaberen
Dit keer zijn er echter geen protesten. Bewoners van de Parkstraat leggen zich morrend neer bij het argument van de gemeente om de bomen te kappen: het kan écht niet anders. De meeste bomen in de Parkstraat zijn ziek en hebben geen toekomst meer.
Dat de meeste bomen in de Parkstraat ziek zijn, komt door een combinatie van factoren. Allereerst hebben de bomen te weinig bodemruimte in de straat.
Verder heeft de gemeente er in de jaren negentig voor gekozen om de bomen te kandelaberen. Hierbij wordt de kroon uit de boom gezaagd, waarbij de nieuwe takken iedere paar jaar moeten worden geknot om splijten van de stam te voorkomen. De Robinia boomsoort in de straat is daar echter niet geschikt voor, wat tot gevolg heeft dat de bomen aftakelen.
Zieke bomen waren in het verleden geen reden voor bewoners van de Spijkerbuurt om akkoord te gaan met het kappen van de desbetreffende boom. Maar nadat een behouden zieke boom in het verleden drie auto’s verwoestte toen hij uit zichzelf omviel, is er iets meer nuance gekomen in de mening van bomenliefhebbers in de wijk.
Verder heeft het groot onderhoud van de gemeente in bijvoorbeeld de Emmastraat en de Kastanjelaan afgelopen jaren aangetoond dat je én bomen kunt kappen én tegelijkertijd de straat verder kunt vergroenen.
De opknapbeurt van de Parkstraat is geen kleine klus. Naar verwachting zijn alle werkzaamheden pas in het voorjaar van 2025 voltooid.