Een onderzoeker van de Universiteit van Wageningen wordt geïnterviewd op het Gele Rijdersplein. (Foto: Hans van Ammers.)

Aandacht NOS Journaal voor Arnhemse klimaatadaptatie

/

ARNHEM – Het NOS Journaal was vandaag in Arnhem. In het journaal van 18.00 en 20.00 uur is een item te zien waarin de gemeente Arnhem vertelt wat zij doet om de gevolgen van hittestress tegen te gaan.

(Door: Patrick Arink)

De NOS filmde op het Gele Rijdersplein en in de Steenstraat. Dit zijn twee plekken waar de gemeente afgelopen jaren al maatregelen nam om te zorgen voor meer koelteplekken.

Op het Gele Rijdersplein werd de stenen parkeerplaats vervangen door een groot grasveld waar mensen in de schaduw onder de bomen kunnen zitten. Hoe groot de invloed is van die bomen, is op een extreem hete dag als vandaag meteen voelbaar. De brandende hitte op straat in de volle zon is bijna niet uit te houden. Op het gras in de schaduw is het goed te doen.

“Dit is natuurlijk een goed voorbeeld”, legt Hans van Ammers van de gemeente Arnhem uit. “Het verschil in gevoelstemperatuur kan op een dag als vandaag oplopen tot wel twintig graden. Het is niet voor niets dat we het NOS Journaal hiermee naar toe hebben genomen.”

Op het Gele Rijdersplein interviewt de NOS een onderzoeker van de Universiteit Wageningen. Medewerkers van de universiteit rijden vandaag met speciale klimaatfietsen door Arnhem om de hittestress nauwkeurig in beeld te brengen.

Van Ammers: “Op dit moment maken we gebruik van een hittekaart die bestaat uit blokjes van 100 vierkante meter. Straks kunnen we gebruik maken van een kaart die veel nauwkeuriger is. We hebben dan blokjes van één vierkante meter.”

“Zo’n nauwkeurige kaart is nodig”, vult wethouder Cathelijne Bouwkamp (GroenLinks) aan. “Aan de hand van een nauwkeurige kaart kun je veel beter zien waar de hittestress in de stad het ergste is. Dat zijn de plekken waar we als gemeente kijken wat we er aan kunnen doen.”

Bouwkamp zat samen met haar collega’s van B&W in vergadering toen zij te horen kreeg dat het NOS Journaal haar graag voor de camera wil hebben. Tijdens de lunchpauze sprong Bouwkamp op de fiets om haar verhaal te doen.

“Toen ik hoorde dat de NOS vandaag in Arnhem was dacht ik: Huh, alweer?”, vertelt Bouwkamp geamuseerd. “Het journaal was laatst ook al hier voor een item over groene woningen in Schuytgraaf en iets daarvoor voor een filmpje over lantaarnpalen die gebruikt kunnen worden voor het opladen van elektrische auto’s.”

Maar zoals de Arnhemsche Courant gisteren al schreef: Arnhem is koploper bij klimaatadaptatie. De aandacht van het NOS Journaal van vandaag is daar het zoveelste bewijs van. Veel (internationale) media hebben afgelopen jaren al aandacht gegeven aan ‘De Arnhemse Methode’ waar het gaat om klimaatadaptatie.

Bouwkamp: “En het is bovendien niet alleen aandacht van de media. Er komen ook heel veel andere gemeenten naar Arnhem toe om te horen hoe wij als stad omgaan met klimaatadaptatie. We lopen daarin echt voorop.”

Het streven van de gemeente Arnhem is dat er in en rond de binnenstad een soort van ketting ontstaat van koelteplekken. Door het verwijderen van stenen om ruimte te geven voor meer groen, maar vooral door het planten van meer bomen. Meer bomen betekent meer schaduw en meer schaduw betekent lagere temperaturen.

Steenstraat

De gemeente Arnhem doet het bovendien niet alleen, maar samen met bewoners, benadrukt Bouwkamp voor de camera van de NOS in de Steenstraat. De NOS wilde daar graag filmen, want de Steenstraat kent heel Nederland tenminste van Monopoly. En het komt bovendien mooi uit. Enkele maanden geleden zijn in de Steenstraat bomen geplant en tientallen groenvakken aangelegd. Juist om hittestress in de Steenstraat tegen te gaan.

“Die vergroening is gebeurd dankzij de inzet van meer dan honderd vrijwilligers die hier een hele dag hard gewerkt hebben”, vertelt Bouwkamp trots. “We staan als gemeente voor een enorme taak en we kunnen het niet alleen. Het is daarom heel fijn dat er overal in Arnhem mensen zijn die zich inzetten om Arnhem nog groener te maken.”