Arnhems meisje is 40 en volwassen

/

ARNHEM – We hadden al de boekpresentatie van het Arnhemse meisje Loesje, dat dit jaar 40 wordt. Maar er is komende maand nóg een boekpresentatie over een Arnhems meisje van 40: hét Arnhems meisje.

(Door: Patrick Arink)

Het Arnhems meisje is de officiële huldeblijk die al veertig jaar wordt uitgereikt aan Arnhemmers die zich verdienstelijk hebben gemaakt voor de samenleving. Kees Crone en Johannes Kon schreven een boek over de bewogen ontstaansgeschiedenis.

Lokale politici maar vooral burgers die op enigerlei wijze méér dan hun best deden in de Arnhemse samenleving worden door de gemeente geëerd met een klein bronzen beeldje: het Arnhems meisje. Het eerbetoon begon in 1980 als relatiegeschenk tijdens de Olympische Spelen voor Gehandicapten in Arnhem. In veertig jaar tijd evolueerde de prijs van obligaat weggevertje naar een prestigieuze onderscheiding.

Kees Crone en Johannes Kon concluderen in hun boek dat weinig effectief geadministreerd werd wie wanneer een Arnhems Meisje kreeg. Gelukkig wordt een Arnhems meisje nu alleen toegekend aan mensen die werkelijk iets voor de Arnhemse samenleving deden. Opvallend is dat gelauwerden vaak nauwe banden met het bestuurlijk apparaat hebben. Ook worden méér mannen dan vrouwen voorgedragen.

De boekpresentatie ‘Arnhems meisje is 40+ en volwassen’ vindt plaats op 21 november vanaf 17.00 uur in boekhandel Het Colofon in de Bakkerstraat in Arnhem.

Kees Crone (1949) werkte jarenlang als journalist en columnist en schreef meerdere boeken over Arnhem. Johannes Kon (1947) was raadslid voor de PSP en werkt als adviseur voor de FNV.

Auteursfoto’s: Rinus Baak