Anne Veenstra en Edith Speelberg van Loesje plakken in 1986 een Loesjeposter op het station van Haarlem. (Foto: Wikimedia.)

40 jaar Loesje wordt gevierd met twee boeken

/

ARNHEM – Leven is meervoud van lef. Raar is zo gek nog niet. Wat betekent oost en west als de wereld rond is. Iedereen kent wel een paar Loesje-teksten. Komende tijd verschijnen er twee boeken die stilstaan bij de veertigste verjaardag van het Arnhemse postermeisje.

(Door: Patrick Arink)

Zo heel veel bekende mensen komen er niet uit Arnhem. Marcel van Roosmalen wordt vaak gezien als Arnhemmer, maar die komt uit Velp. En verder hebben we nog Emile Ratelband….

Maar gelukkig is er altijd nog Loesje: het bekendste Arnhemse meisje van Nederland. Hoewel Loesje volgens de makers een tijdloos fenomeen is, viert Loesje op 24 november haar veertigste verjaardag.

Keukentafel

Het begon allemaal in 1983 aan de keukentafel in een kraakpand aan de Van Lawick van Pabststraat in Arnhem. Het was de tijd van doemdenken, werkeloosheid, kraken en actievoeren tegen Lubbers.

De krakers van ‘De Lawick’ wilden iets doen tegen de zwartgalligheid die begin jaren tachtig de norm was. Eenvoudige posters gingen ze maken, want dat was goedkoop. En op die posters moesten positieve teksten komen te staan. Teksten om mensen aan het lachen te maken, te prikkelen of aan het denken te zetten. Het idee voor Loesje was geboren.

Veertig jaar na dato zijn er meer mensen in het buitenland die Loesje kennen dan in Nederland. Hoe Loesje de wereld veroverde, wordt uitgebreid beschreven in het boek ‘Loesje 40 jaar, het lijkt simpel en dat is het ook’.

In dit boek, geschreven door de mensen van Loesje zelf, reflecteert Loesje op die afgelopen 40 jaar, bekijkt ze hoe Loesje er nu voor staat en richt de blik op de toekomst: “Want die moet ook nog geschreven worden.”

Het boek biedt een overzicht vol foto’s, krantenknipsels, verhalen van fans, gezeur van vriendjes en heel veel posters.

Het boek wordt zaterdag 7 oktober om 14.00 uur feestelijk gepresenteerd bij boekhandel Hijman Ongerijmd in de Bakkerstraat. Wie het boek nu al wil hebben kan terecht bij de online boekhandel van Loesje zelf. Het boek is vandaag officieel in de verkoop gegaan.

Ongeautoriseerde biografie

Rond 24 november verschijnt er nog een boek over het Arnhemse fenomeen. Schrijfster Fleur van der Bij sprak meer dan 30 mensen die betrokken waren bij de geboorte, groei en ontwikkeling van Loesje.

In het boek ‘Loesje, de ongeautoriseerde biografie’ schetst Fleur van der Bij een onthullend, intiem portret van Loesje en de mensen daar achter. Op basis van exclusief archiefmateriaal en vele interviews met de leden van het Loesje-collectief kijkt zij diep in de ziel van hun creatie.

“Loesje heeft een voortrekkersrol in het fenomeen creatief activisme”, aldus Fleur van der Bij. “Aan de hand van haar levensbeschrijving analyseer ik hoe zij haar unieke stem heeft gevonden en hoe zij zich met haar teksten nadrukkelijk in het maatschappelijke debat mengt.”

In het boek wordt met name uitgebreid stilgestaan bij de eerste jaren van Loesje. Loesje was in die tijd vooral in Arnhem en omgeving een fenomeen. De rest van Nederland kwam pas later.

Na Nederland kwam de rest van Europa. Weinig mensen weten het, maar Loesje is veertig jaar na die keukentafel inmiddels actief in 13 landen van Europa. En het hoofdkantoor van Loesje? Dat staat tegenwoordig niet meer in Arnhem, maar in Berlijn. Doet er niets toe. Loesje is en blijft een Arnhems meisje.