Arnhemse kunstenaar maakt boek over de kracht van Ja in een tijd van Nee

/

ARNHEM – Eind dit jaar moet het er liggen: een vuistdik boek van van 500 pagina’s met foto’s, tekeningen, gedichten en verhalen.
“Dit boek maakt zichtbaar wat er gebeurt als je Ja zegt, in een tijd van Nee”, aldus de Arnhemse kunstenaar Anook Cleonne. “Het wordt een boek vol troost en aanmoediging.”

(Door: Patrick Arink)

We gaan terug naar maart 2020. De wereld kwam abrupt tot stilstand door de uitbraak van de coronapandemie. Zoals zoveel mensen zag Anook Cleonne in één klap al haar werk, en het uitzicht op werk wegvallen. Wat nu?

“Als de wereld om je heen stilvalt, waaraan ontleen jij dan houvast? Voor mij was dat tekenen”, vertelt Anook. “Ik bedacht toen dat als ik mijzelf kan troosten door te tekenen, ik dat ook voor anderen kan doen.”

Het was het begin van een project dat een jaar duurde. 365 dagen lang maakte Anook in haar atelier in het Spijkerkwartier ‘troosttekeningen’, die ze deelde via haar social mediakanalen.

“Elke dag creëerde ik op papier een plek van schoonheid en een aanmoediging om te blijven ervaren wat er óók is. Ik gaf de tekeningen weg voor een donatie die ik aan iemand zelf over liet.”

Veel van de mensen die een troosttekening wilden, vertelden Anook hun verhaal.
Anook: “Mijn werk bleek meer te zijn dan troost. Mensen vertelden waaro ze ‘ja’ zeiden tegen mijn werk en wat het voor hen betekende. Dat leverde zoveel mooie verhalen op die zo inspirerend en ontroerend waren dat ik dacht: die verhalen wil ik weer delen.”

Het idee om de verhalen en de tekeningen in boekvorm samen te brengen was snel geboren.
“Het wordt een boek waarin je eindeloos kan bladeren als je wel wat inspiratie, troost of aanmoediging kan gebruiken”, aldus Anook. “Met poëzie, foto’s van de tekeningen in hun nieuwe omgeving. Met daarnaast interviews waarin mensen vertellen wat hen inspireert om ‘ja’ te zeggen. Een boek dus om elkaar weer te vinden en om inspiratie op te doen als je het even wat minder helder ziet.”

Met haar boek hoopt Anook bij te dragen aan de veerkracht en daadkracht van mensen.
“Omdat deze tijd vraagt om Ja-zeggers. Mensen die ondanks alles zeggen: ik doe het! Ik begin iets nieuws. Ik neem initiatief. Ik maak ruimte voor verandering. Mensen die elkaar inspireren en aanmoedigen om iets moois te creëren: hoop, troost en perspectief. Ook al weten zij ook niet hoe de toekomst er uit zal zien.”

Crowdfunding

Het resultaat moet eind dit jaar in de winkel liggen. Maar eenvoudig is dat nog niet. Om het boek te financieren is een boel geld nodig. In totaal meer dan 60.000 euro. Een deel daarvan wordt bijeengebracht via crowdfunding.

“Ik had 12.000 euro nodig via crowdfunding, maar tot mijn verbazing was dat streefbedrag al na een week bereikt”, vertelt Anook. “Om die reden is het streefbedrag verhoogd naar 19.500 euro. Dat geeft de mogelijkheid om straks een aantal exemplaren van het boek te doneren aan plekken in de zorg, boardrooms en andere plekken waar Ja nog meer nodig is.”

Wie 100 euro of meer doneert, krijgt een exemplaar van het boek. De eerste 250 intekenaars worden bovendien met hun naam vermeld op de omslag van het boek. Doneren kan via deze pagina van Voordekunst.nl.