Bijna 50 miljoen euro voor renovatie en verduurzaming Arnhem-Oost

/

ARNHEM – Ruim 1.750 particuliere woningen in Arnhem-Oost die kampen met lage energielabels, tocht, vocht, schimmel en achterstallig onderhoud, kunnen worden aangepakt en opgeknapt.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken stelt daar vanuit het Volkshuisvestingsfonds 25 miljoen euro voor beschikbaar. Samen met geld van de provincie Gelderland, de gemeente Arnhem en een kleine eigen bijdrage van Arnhemmers zelf loopt het bedrag dat wordt geïnvesteerd op tot 47 miljoen euro.

Het Volkshuisvestingsfonds is speciaal door het Rijk in het leven geroepen zodat gemeenten kunnen investeren in een verbetering en verduurzaming van de woonkwaliteit en leefomgeving in de meest kwetsbare gebieden in Nederland.

Arnhem vroeg ruim 25 miljoen euro van het Rijk om de plannen voor Arnhem Oost uit te voeren. Dat bedrag wordt volledig toegekend. In totaal deden 48 verschillende gemeenten een aanvraag. In een brief aan minister Ollongren (D66, Binnenlandse Zaken) schrijft de toetsingscommissie dat de Arnhemse aanpak als hoogste is beoordeeld.

Achterstanden inlopen

De aanvraag voor het Volkshuisvestingsfonds past naadloos in de eerder gepresenteerde Arnhem-Oost-aanpak. Die kwam er na het sluiten van een woondeal met het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Met de Arnhem-Oost-aanpak wil de gemeente de negatieve spiraal van armoede, werkeloosheid, matige gezondheid en slechte woningen stoppen en achterstanden inhalen. De ambities van de Arnhem-Oost-aanpak reiken tot minstens 2040.
“Alleen met een langjarige aanpak kun je achterstanden echt inlopen”, aldus de gemeente.

Wethouder Ronald Paping (GroenLinks, Volkshuisvesting): “We zien dat er in Arnhem mensen zijn die bezig zijn met overleven in plaats van leven. Zij ervaren leefstress omdat ze niet rond komen en omdat hun buurt hen niet opstuwt maar juist omlaag trekt. Daarom was het voor ons zo belangrijk om juist daar een deal over te sluiten met het Rijk. Omdat we willen dat jongeren die opgroeien in Arnhem-Oost dezelfde kansen krijgen als in de rest van de stad.”

Het geld zal onder meer worden besteed aan het renoveren en verduurzamen van ruim 1.750 woningen met de laagste energielabels van particuliere woningeigenaren. Het gaat om woningen in Arnhem-Oost, in de wijken Geitenkamp, Klarendal, Arnhemse Broek, Presikhaaf-West en Malburgen.