Fontein Blauwe Golven deed het weer. Eventjes…

ARNHEM – Het was een beeld dat we in Arnhem al jaren niet meer gezien hebben. De fontein van de Blauwe Golven deed het weer. Tenminste: eventjes. De bedoeling is dat de fontein het in de toekomst weer als vanouds werkt.

Bewoners van de Du Soleilflat waren dinsdagochtend de eersten die ontdekten dat de fontein van de Blauwe Golven weer ouderwets water spoot. Al snel verschenen de eerste beelden op social media. Maar even later was het feest alweer voorbij.

Ook gisteravond spoot de fontein weer water. Vlak voor zonsondergang werd de fontein weer aan gezet en ook in het donker spoot de fontein, mooi uitgelicht, water. Maar ook dit keer was het feest van korte duur en werd de kraan weer dichtgedraaid.

Hoe zit het?
De gemeente Arnhem werkt op dit moment aan het herstellen en opknappen van de Blauwe Golven. De stenen worden vervangen, een flink deel van de omgeving wordt ingericht als park én de fontein gaat weer werken.

Zo ver is het op dit moment nog niet. De herstelwerkzaamheden zijn een paar weken geleden begonnen.

“Het ging om een proef waarbij we verschillende spuitkoppen en verlichting hebben getest”, meldt de gemeente Arnhem. “Het was maar voor een paar uur, want het opknappen moet nog beginnen. Er werd gekeken welke spuitkop het meest duurzaam is. We moeten nog even wachten totdat de fontein weer aan gaat.”

Het kan nog eventjes duren voor de fontein van de Blauwe Golven weer in oude luister hersteld is.
“Dat zal in de loop van 2022, begin 2023 zijn”, verwacht de gemeente.

Compromis

Het opknappen van de Blauwe Golven en het vergroenen van de omgeving is een compromis dat na jarenlang praten met voor- en tegenstanders tot stand is gekomen. Voorstanders wilden de Blauwe Golven herstellen. Tegenstanders wilden de ‘Grauwe Golven’ vervangen door gras. Met het compromis dat nu wordt uitgevoerd, kan iedereen uit de voeten.

Vooral aan de rand van de Blauwe Golven wordt veel verharding weggehaald. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om asfalt dat niet meer gebruikt wordt nu de afslag richting Weerdjesstraat is aangepast. Maar ook de lage muurtjes rond het plein verdwijnen. Ze hoorden oorspronkelijk ook niet bij de Blauwe Golven, maar zijn later toegevoegd.

De Blauwe Golven worden compleet vernieuwd met nieuwe stenen in een aangepast blauw-wit patroon. De blauwe banen worden breder en de witte smaller. De Blauwe Golven blijft bestemd waar het oorspronkelijk ook voor bedoeld is: op de Blauwe Golven komen 290 parkeervakken.

Vorige artikel

Informateur voert tweede ronde gesprekken met vijf partijen voor er een advies komt

Volgende artikel

Een structureel tekort van 18 miljoen euro? Storm in een glas water, vindt B&W

Tip: