Gisteravond werd afscheid genomen van de oude gemeenteraad. Hier spreekt Eric Greving (PvdA) voor het laatst de gemeenteraad toe.

Informateur voert tweede ronde gesprekken met vijf partijen voor er een advies komt

/

ARNHEM – Informateur Paul Smeulders is er nog niet uit welke kant het uit moet met de nieuwe coalitie in Arnhem. Smeulders zal deze week met een aantal partijen een tweede gesprek voeren voor hij advies uitbrengt over de voorkeurscoalitie.

Oud-Tweede Kamerklid Paul Smeulders werd door GroenLinks afgelopen week aangesteld als informateur om bij de veertien fracties in Arnhem te peilen hoe zij de nieuwe coalitie voor de komende vier jaar zien.

De eerste ronde gesprekken is inmiddels gevoerd. Voor Smeulders staan er echter nog wat vragen open met betrekking tot een aantal partijen. Daarom zal hij met vijf partijen een tweede gesprek voeren. Dit zijn GroenLinks, D66, VVD, Arnhem Centraal en de Partij voor de Dieren.

“Om een advies uit te kunnen brengen is het op sommige punten nodig om mijn inzicht te vergroten”, schrijft Smeulders aan de gemeenteraad.

Smeulders waarschuwt dat uit de tweede ronde gesprekken geen voorbarige conclusies moeten worden getrokken.
“Ook andere partijen zijn nadrukkelijk in beeld om deel uit te maken van de voorkeurscoalitie.”

De vijf partijen met wie Smeulders nu een tweede gesprek voert, zijn de vijf grootste partijen in de nieuwe gemeenteraad. Samen zijn de partijen goed voor 24 van de 39 zetels.
GroenLinks heeft zeven zetels, D66 en VVD hebben er ieder vijf, Arnhem Centraal heeft vier zetels en de PvdD heeft drie zetels.

Het lijkt echter onwaarschijnlijk dat deze vijf partijen samen de nieuwe coalitie gaan vormen. De Partij voor de Dieren heeft altijd gezegd dat zij niet samen met de VVD in een coalitie wil stappen.