GroenLinks wil van de natuur in Arnhem een rechtspersoon maken met wettelijke rechten

//

ARNHEM – Of het juridisch kan en of het praktisch mogelijk is, is onduidelijk. Maar GroenLinks wil de natuur in Arnhem wettelijke rechten geven. “De natuur heeft momenteel geen stem in de besluitvorming”, aldus de partij.

(Door: Patrick Arink)

“Het toekennen van rechtspersoonlijkheid aan de natuur kan het bewustzijn vergroten over de waarde van het milieu”, stelt GroenLinks. “Het betekent dat de natuur wettelijke rechten en bescherming krijgt als een entiteit op zich.”

Volgens GroenLinks moedigt de maatregel een cultuur van respect en verantwoordelijkheid aan ten opzichte van de natuurlijke wereld.
“In Arnhem wordt de waarde van de natuurlijke hulpbronnen en biodiversiteit erkent voor het welzijn van de inwoners, en zien we de noodzaak om de natuur te beschermen tegen bedreigingen”, aldus GroenLinks.

Het idee klinkt bizar, maar er zijn verschillende landen waarin een voogd of vertegenwoordiger opkomt voor de rechten van de natuur. In Spanje gebeurt dat al en in Ecuador zijn rechten voor de natuur zelfs opgenomen in de Grondwet.
Volgens deze online database zijn er momenteel zo’n 400 initiatieven om de natuur een stem te geven in de besluitvorming.

“Vaag en onwerkbaar”

In Nederland werd afgelopen week in de Zuid-Limburgse gemeente Eijsden-Margaten een motie aangenomen met dezelfde strekking als GroenLinks nu voorstelt in Arnhem. De maatregel was voor de NOS aanleiding om milieu-jurist Julian Boer te vragen hoe hij tegen het initiatief aankijkt.

De milieu-jurist is niet enthousiast: “Ik vind het een vaag en onwerkbaar idee. Een camping, het aanleggen van een weg, ergens met een groep mensen doorheen wandelen: eigenlijk geeft het helemaal geen richtlijnen wat wel of niet toegestaan is.”

Dat is ook een angst die leeft bij de indieners van het voorstel in Arnhem. GroenLinks vraagt aan het college van B&W om én de natuur rechten te geven én om te onderzoeken of het juridische en praktisch überhaupt wel haalbaar is.

Milieu-jurist Julian Boer: “In Ecuador hebben rechten voor de natuur geleid tot veel rechtsonzekerheid. Het is maar de vraag of daar in Nederland tijd voor is, nu de natuur al zo onder druk staat.”