Nieuwe tram voor Openluchtmuseum: de bloedneus

/

ARNHEM – Het Openluchtmuseum in Arnhem is een nieuwe tram rijker. Het tramnetwerk wordt uitgebreid met een oude tram uit Amsterdam. De GVB 903 heeft als bijnaam ‘de bloedneus’, door de roodgekleurde neus van de tram.

De Amsterdamse tram is op dit moment eigendom van de Museumtramlijn in Amsterdam. De Museumtramlijn verhuist naar een nieuw onderkomen met minder ruimte. Vanwege het ruimtegebrek verhuist ‘de Bloedneus’ daarom naar het Openluchtmuseum.

De tram is een zogeheten Amsterdamse drieasser. De trams van dit type reden vanaf 1948 rond in Amsterdam. Het tramtype werd in de loop der jaren enkele malen aangepast, voor het laatst in 1971. Toen werd ook de befaamde rode belijning aangebracht.

De tram die nu in het Openluchtmuseum gaat rijden, reed tot 1975 rond in Amsterdam. Alle trams van dit type werden daarna vervangen. De 903 werd in 2011 hersteld en reed vanaf dat moment ritten voor de Museumtramlijn in de hoofdstad.

Met de nieuwe tram uit Amsterdam komt het totaal aantal trams van het Openluchtmuseum op zeven stuks. Pronkstuk is de Geta 76 tramwagen uit Arnhem. De Arnhemse tram is overigens geen origineel exemplaar. Er was na de oorlog niet veel over van het tramnetwerk in Arnhem. De tram die nu rondrijdt in het Openluchtmuseum is gebouwd aan de hand van tekeningen en ervaringen van oud-trammedewerkers.

Naast de oude Arnhemse tram rijden er in het Openluchtmuseum vier trams uit Rotterdam en een oude tram van de HTM uit Den Haag. Daarnaast beschikt het Openluchtmuseum over een oude railreiniger die ook uit Amsterdam komt.

Vorige artikel

Leendert Combée nieuwe voorzitter Citymarketing Arnhem

Volgende artikel

Raadsleden bestookt met phishing-mail van “Marcouch”

Tip: