(Foto: Jet de Bruijn.)

Van hotseknotsbegoniatuin tot wormenparadijs

/

ARNHEM – Met het legen van een blik wormen, heeft wethouder Bob Roelofs op zaterdag 29 mei het wormenhotel in de Bestedelingentuin officieel geopend.

De Bestedelingentuin is een van de binnentuinen in het Spijkerkwartier. De tuin achter de Spijkerstraat was altijd een beetje een hotseknotsbegoniatuin. De tuin was overwoekerd met onkruid en in het achterste gedeelte lagen nog gewoon straattegels.
“Brandnetels zijn toch ook natuur”, leek een beetje het motto te zijn.

Maar dat is dit voorjaar veranderd. De Bestedelingentuin ondergaat onder de bezielende leiding van het BuurtGroenBedrijf een totale metamorfose. Onkruid is verwijderd en op de plek van de tegels zijn plantsoentjes aangelegd met kruiden en planten.
“We hebben al 220 tegels gewipt en dat is nog maar het begin”, aldus buurtbewoonster Jet de Bruijn.

Met het openen van een wormenhotel wordt de Bestedelingentuin nog verder verfraaid. Een wormenhotel is een compostbak waarin duizenden wormen leven. De wormen zetten groente- en fruitafval om in compost. Die compost wordt dan weer gebruikt om bomen en planten te voeden.

Buurtbewoners kunnen hun gft-afval kwijt in het wormenhotel. Een bordje bij het wormenhotel legt uit wat de wormen wel lusten en wat niet. Liever geen oud brood of pasta, maar juist wel koffiedik en fruitresten voor het wormenparadijs.

Het wormenhotel in de Bestedelingentuin is het tweede wormenhotel in de wijk. Afgelopen maand werd door vrijwilligers van Circulair Arnhem het eerste wormenhotel gerealiseerd op Het Oude Land. Uiteindelijk is het doel om dit jaar vijf wormenhotels te realiseren in het Spijkerkwartier.

Onder het motto ‘afval is grondstof’ wil Circulair Spijkerkwartier de versteende wijk verder vergroenen. Circulair Spijkerkwartier is een initiatief van wijkbewoners, en wordt gesteund door lokale ondernemers, de gemeente Arnhem en de Hogeschool Arnhem Nijmegen.

Vorige artikel

Aantal coronabesmettingen in Arnhem twee keer hoger dan landelijk gemiddelde

Volgende artikel

200 (!) bekeuringen bij politiecontrole Centrumring

Tip: